X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Prețul petrolului a crescut

8 sep. 2022,, 11:15   Economie
2490 0

Prețul petrolului a crescut cu aproape 1 dolar pentru un baril joi, 8 septembrie, după ce a scăzut în sesiunea precedentă. Impasul energetic dintre țările europene și Rusia a atras atenția investitorilor asupra cît de limitate pot deveni livrările de combustibil.

Despre acest lucru a anunțat RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul marca Brent au crescut cu 1%, pînă la 88,91 dolari pentru un baril, după închiderea la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii februarie în sesiunea precedentă. Contractele futures la petrol în SUA a crescut cu 1,2%, pînă la 82,89 dolari pentru un baril.

"Tendința prețurilor petrolului este modelată de diverse forțe externe, cum ar fi bătălia energetică dintre țările occidentale și Rusia", au declarat analiștii Haitong Futures.

Ei au menționat că impactul potențial al oricărei înțelegeri sau restaurări a unui acord între Occident și Iran asupra programului nuclear al Teheranului va fi, de asemenea, semnificativ. Acordul prevede ridicarea sancțiunilor privind exportul de petrol iranian.


Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va opri exporturile de petrol și gaze dacă cumpărătorii europeni vor impune plafoane la preț.

Uniunea Europeană a propus o plafonare a prețurilor gazelor rusești, ceea ce ar crește riscul introducerii gazelor raționalizate în unele dintre cele mai bogate țări din lume în această iarnă, dacă Moscova își va îndeplini amenințarea. Gazprom rus a oprit deja fluxurile de gaze prin gazoductul Nord Stream-1, oprind o parte semnificativă a livrărilor către Europa.

Reacționînd la creșterea rapidă a prețurilor la energie, noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, va ridica joi interdicția țării privind fracturarea hidraulică și va încerca să-și utilizeze mai eficient rezervele din Marea Nordului. Se așteaptă ca Guvernul britanic să anunțe acordarea a zeci de noi licențe pentru explorarea petrolului și gazelor în Marea Nordului pentru a crește producția internă.

Creșterea ratei dobînzii

Între timp, o serie de bănci centrale urmează să lanseze o nouă rundă de majorări ale ratei dobînzii pentru a combate inflația.
Se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze brusc ratele dobînzilor la reuniunea sa de joi. Reuniunea Sistemului Federal de rezerve al SUA va avea loc pe 21 septembrie.

Reamintim că șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Comisia Europeană va propune un plafon pentru gazul rusesc, împreună cu măsuri care includ reducerea obligatorie a consumului de energie electrică în UE și limitarea veniturilor producătorilor de energie electrică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?