Cutremure stiri: 506

Prețurile mondiale ale petrolului cresc

20 oct. 2022,, 12:30   Economie
1589 0

Prețurile mondiale ale petrolului au crescut joi, 20 octombrie, pe fondul așteptărilor privind o reducere a ofertei.

Creșterea este limitată de temerile că o încetinire globală ar putea diminua cererea, informează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent pentru livrare în decembrie au crescut cu 0,80%, pînă la 93,15 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate pentru livrare în noiembrie a crescut cu 1,45%, pînă la 86,79 dolari pe baril.

„În al patrulea trimestru al anului 2022, prețurile petrolului vor scădea sub influența mai multor factori”, a declarat Vivek Dhar, analist de mărfuri la Commonwealth Bank.

Prețurile se confruntă cu o presiune descendentă din cauza temerilor de creștere globală, a unui dolar american mai puternic și a randamentelor nominale în creștere ale obligațiunilor americane pe 10 ani, a spus el. Cu toate acestea, presiunea ascendentă vine din cauza reducerilor de aprovizionare ale OPEC+ și a sancțiunilor iminente ale UE asupra importurilor de petrol și produse rafinate rusești pe cale maritimă.


Prețurile petrolului au crescut din cauza interdicției iminente de către Uniunea Europeană asupra petrolului și produselor petroliere rusești, precum și a reducerilor de producție de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și alți producători, inclusiv Rusia, cunoscut sub numele de OPEC+.

OPEC+ a fost de acord să reducă producția cu 2 milioane bpd la începutul lunii octombrie, dar analiștii se așteaptă la o scădere mai mică a producției efective de aproximativ 1 milion bpd din cauza subproducției în țări precum Iran, Venezuela și Nigeria.

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri un plan de a vinde restul producției sale din rezerva națională de petrol de urgență, sau 15 milioane de barili de petrol, pînă la sfîrșitul anului și de a începe să își aprovizioneze, în timp ce încearcă să scadă prețurile ridicate la benzină înainte de Alegeri intermediare din 8 noiembrie.

Cu toate acestea, cantitățile eliberate sînt „prea mici pentru a afecta piața”, a spus Dhar de la Commonwealth Bank, estimînd că acestea ar crește aprovizionarea globală cu petrol cu doar 0,04 milioane de barili pe zi.

„Sancțiunile UE asupra importurilor de petrol din Rusia vor fi probabil în centrul atenției pieței de petrol în următoarele săptămîni... Ne așteptăm ca futures pe petrol Brent din T4 2022 să ajungă în medie la 100 USD/bbl pe fondul întreruperilor de aprovizionare din cauza sancțiunilor UE”, a adăugat Dhar.

Între timp, cererea globală de combustibil rămîne incertă. Activitatea economică din SUA a crescut marginal în ultimele săptămîni, deși a rămas constantă în unele regiuni și a scăzut în altele, potrivit unui raport al Rezervei Federale care a arătat că companiile devin din ce în ce mai pesimiste în ceea ce privește perspectivele.

China și-a continuat, de asemenea, restricțiile stricte legate de COVID-19 în acest an, dăunînd afacerilor și activității economice a celui mai mare importator de țiței din lume.

Temerile de recesiune globală și posibilitatea unei alte creșteri agresive a ratei dobînzii în SUA au înrăutățit perspectivele pentru prețul petrolului, a declarat Leon Li, analist la CMC Markets.

„Prin urmare, prețurile petrolului vor reveni la un trend descendent după o revenire pe termen scurt”, a spus el.

Se așteaptă ca Rezerva Federală să facă o nouă creștere semnificativă a ratei în noiembrie și, în cele din urmă, să le ridice la 4,75%-5% pînă la începutul anului viitor, dacă nu mai mult, după ce un raport guvernamental a arătat că inflația rămîne constant ridicată luna trecută.

Vă amintim că săptămîna trecută contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 6,4%. Petrolul american WTI a scăzut cu 7,6%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав