X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Prețurile mondiale ale petrolului cresc

27 oct. 2022,, 10:45   Economie
1610 0

Prețurile petrolului au crescut joi, 27 octombrie, continuînd să crească cu peste 3% în sesiunea precedentă.

Acest lucru a fost susținut de exporturile record de petrol din SUA și de o slăbire a dolarului american, deși creșterea a fost limitată din cauza preocupărilor continue cu privire la cererea din China. Informația vine din partea RBC-Ucraina, care face referință la Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 0,2%, pînă la 95,89 dolari pe baril. Petrolul american WTI a crescut cu 0,2% la 88,10 dolari pe baril.

Stocurile de țiței din SUA au crescut cu 2,6 milioane de barili săptămîna trecută, exporturile de țiței crescînd la 5,1 milioane de barili pe zi, cea mai mare înregistrată.

„Exporturile mari de țiței din SUA au alimentat optimismul cererii și au stimulat noi achiziții, dar temerile că politicile economice confuze ale Chinei ar putea continua sub puterea în creștere a președintelui Xi Jinping au limitat creșterea în Asia”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare Nissan Securities.

Investitorii globali au aruncat bunuri chineze la începutul acestei săptămîni, temîndu-se că ideologia ar putea avea din ce în ce mai întîi prioritate față de creșterea economică sub cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong.


Banca Mondială a declarat că se așteaptă ca prețurile energiei să scadă cu 11% în 2023, după o creștere de 60% în acest an, după invazia Ucrainei de către Rusia, deși o încetinire a creșterii globale și restricțiile legate de COVID în China ar putea duce la o scădere mai profundă. Banca estimează că prețul mediu al petrolului Brent va fi de 92 de dolari pe baril în 2023 și de 80 de dolari în 2024.

Între timp, slăbiciunea dolarului a adăugat sprijin, deoarece puterea dolarului a devenit recent un factor vizibil care împiedică creșterea pieței petrolului. Dolarul a scăzut joi, în condițiile în care așteptările pieței că Rezerva Federală a SUA își va atenua poziția agresivă cu privire la creșterea ratelor dobînzii.
Un dolar mai slab face petrolul denominat în dolari să fie mai puțin scump pentru alți deținători de valută.

Oficialii americani și occidentali finalizează planurile de a limita prețurile petrolului rusesc pe fondul unui avertisment al Băncii Mondiale că orice plan ar necesita participarea activă a țărilor emergente pentru a fi eficient.

Oficialii au spus că intervalul de preț nu a fost încă determinat, dar o sursă familiarizată cu procesul a spus că plafonul va fi stabilit în conformitate cu media istorică de 63-64 de dolari pe baril, un nivel care ar putea deveni o limită superioară naturală.

Reamintim, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, problemele de pe piețele de gaz natural lichefiat (GNL) din întreaga lume și reducerea livrărilor de către marii producători de petrol au pus lumea în epicentrul „primului criză energetică cu adevărat globală”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?