Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Spînu: R. Moldova ar putea să fie asigurată cu energie electrică de la micro-reactorul nuclear din România

7 sep. 2022,, 13:30   Economie
3429 0

R. Moldova ar putea să fie asigurată cu energie electrică de la micro-reactorul nuclear ce urmează să fie construit în România cu investiții din SUA.

Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în debutul ședinței Guvernului, transmite Noi.md cu referire la ziarulnational.md.

Oficialul a declarat că instituția pe care o conduce elaborează în prezent o strategie pe termen lung, pînă în anul 2050, care va reglementa domeniul electro-energetic al R. Moldova.

Un accent aparte va fi pus pe producerea energiei din surse regenerabile, unde există un interese sporit, investițiile în proiecte mici fiind practic dublate în ultimul an.

„În săptămânile următoare vom veni în Guvern cu modificări la Legea cu privire la sursele regenerabile de energie pentru a o trimite în Parlament și obiectivul nostru este ca în această toamnă, în noiembrie cel târziu, să anunțăm primele licitații pentru investiții în proiecte mari de surse regenerabile. Discutăm cu România la subiectul micro-reactoarelor nucleare, care se vor regăsi în Strategie pe termen lung”, a declarat vicepremierul.


Una dintre problemele atestate în prezent este faptul că „șmecheri din trecut” au rezervat capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, doar pentru a câștiga din a le vinde, fără avea un interes exact de a investi.

„Avem investitori de bună credință care nu pot produce energie, pentru că nu au capacității, iar alții dețin capacități, dar nu fac investiții și așteaptă să le vândă”, a explicat Spînu, dând asigurări că în prezent se lucrează pentru a „curăța” acest domeniu.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a punctat că a discutat cu oameni de afaceri care sunt gata să investească în centrale „mai mici sau mai mari” de producere a energiei și există un interes major pentru investiții în surse de energie regenerabilă.

Totodată, săptămâna viitoare va avea loc o întrevedere cu investitorii americani în Europa la acest subiect.

Șefa Guvernului a anunțat că actuala guvernare își dorește ca, până la finele mandatului să avem o centrală de producere a energiei electrice, iar statul „joacă un rol important în acest proces, pentru că trebuie să ghideze cât de repede și în ce condiții vor fi făcute investiții în acest domeniu.

Amintim că, în în luna iunie curent, Guvernul Statelor Unite a anunțat o finanțare de 14 milioane de dolari pentru proiectarea primelor centrale cu mini-reactor nuclear din Europa. Investiția finală, de ordinul miliardelor de dolari, ar urma să contribuie la independența energetică a României.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?