X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

O nouă teorie despre Insula Paștelui

30 iun. 04:00   Externe
1628 0

Pe lîngă colecția sa de moai, Insula Paștelui este renumită pentru una dintre cele mai dezastruoase scăderi ale populației din istorie, deoarece localnicii antici ar fi devastat resursele insulei, declanșînd o catastrofă ecologică care i-a condamnat pe toți.

Cunoscută și sub numele de Rapa Nui, mica insulă din sud-estul Oceanului Pacific acoperă doar 163,3 kilometri pătrați și prezintă soluri foarte erodate și sărace în mulți dintre nutrienții esențiali pentru cultivarea recoltelor.

Pentru a estima dimensiunea acestei comunități anterioare, cercetătorii s-au concentrat pe existența așa-numitelor grădini de piatră, pe care locuitorii antici din Rapa Nui le foloseau pentru a crește productivitatea solului înainte de sosirea europenilor, notează Noi.md cu referire la descopera.ro.

Prin stratificarea rocilor de diferite dimensiuni, localnicii au reușit să prevină pierderea umidității din sol și, de asemenea, să îmbunătățească conținutul de nutrienți, permițînd cultivarea cartofilor dulci.

Cercetările din acest secol utilizînd imagini satelitare au indicat că grădinile de piatră antice ar fi putut acoperi pînă la 21,1 kilometri pătrați din insulă. Calculînd caloriile care ar putea fi obținute din cartofii dulci cultivați în aceste parcele, oamenii de știință au estimat că Rapa Nui ar fi putut susține o populație de aproximativ 17.000 de oameni.


Acesta este un număr foarte mare de locuitori pentru un loc atît de mic și se crede la scară largă că această populație a depășit în cele din urmă resursele limitate ale insulei, rezultînd într-un colaps ecologic și social.

0
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?