Cutremure stiri: 506

Povestea unei refugiate din Odesa, care a găsit liniște la Chișinău

21 iun. 2023,, 08:30   Externe
3009 0

Au fugit de urgia războiului, iar apoi și de la părinții ei din Transnistria, care justificau războiul din Ucraina.

Este istoria unei femei din Odesa, care, alături de cei 3 copii ai săi, și-a găsit liniștea la Centrul pentru refugiați din sectorul Rîșcani. De ziua Refugiatului, oamenii își deplîng soarta, condamnă orgoliile politicienilor care le-au schilodit viața și se roagă pentru pace, notează Noi.md cu referire la tv8.

Elena Șarapova a venit din Ucraina, iar de mai bine de un an locuiește la Centrul de plasament din sectorul Rîșcani. Femeia credea că își are viața aranjată, avea o casă în Odessa, unde împreună cu soțul își creșteau cei 3 copii. Ziua de 24 februarie 2022 i-a împărțit însă viața în pînă la și după.

„Spuneau că va fi război, dar eu nu puteam să admit acest lucru. În mintea mea, asta era imposibil, nu puteam să cred că într-o lume modernă, 2 țări care se considerau, popoare apropiate și ei să vină cu război, eu nu puteam să cred în asta”.

A trecut printr-un adevărat calvar, iar acum nu-și poate aminti de cele trăite fără lacrimi în ochi. Războiul l-a prins pe soțul său în Grecia, iar ea, imediat cum au început bombardamentele asupra Ucrainei, și-a luat cei trei copii și, ajutată de un prieten, au venit în Moldova. Inițial au mers la părinții săi, care locuiesc în Transnistria.


La scurt timp, însă, a decis să-și caute un alt refugiu, deoarece nu mai suporta atitudinea propriei familii față de război.

Acum Elena locuiește cu cei 3 copii într-o cameră de la centrul de plasament. Și-au amenajat încăperea cum au știut mai bine și sînt recunoscători că aici au găsit sprijin și susținere.

„În principiu, această cameră are tot necesarul. Este zona de bucătărie, dormitor, zona pentru joacă, o cameră aparte pentru fiica mai mare”.

Elena încearcă să își cîștige și bani pentru existență. Cînd copiii mai mici îi sînt la grădiniță, iar fiica e ocupată cu orele online, Elena coase haine.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne, de la începutul războiului, în țara noastră au ajuns aproape 650 de mii de cetățeni ucraineni. În jur de 87 de mii dintre aceștia au rămas în Moldova.

2
2
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав