Cutremure stiri: 504

Una dintre țările UE a refuzat să respecte cerințele Comisiei Europene

4 iul. 2018,, 20:02   Externe
2992 0

Noul Guvern italian nu va adopta anul acesta măsuri pentru reducerea deficitului, aşa cum cum a solicitat Comisia Europeană, şi este de asemenea pregătit să majoreze ţinta de deficit pe 2019, a afirmat marţi ministrul Economiei, Giovanni Tria, transmite Reuters.

"Executivul nu are intenţia să adopte măsuri corective în 2018", a declarat Tria.

Comisia Europeană a cerut Italiei să-şi reducă în 2018 deficitul structural cu încă 0,3 puncte procentuale iar anterior Tria s-a declarat pregătit să îndeplinească solicitarea dacă va fi necesar.

Marţi, ministrul italian al Economiei a explicat că pînă acum deficitul a fost complet în linie cu ţinta precedentului Guvern şi el se va asigura că echilibrul structural nu se va înrăutăţi iar datoria publică a Italiei va scădea.

Pentru 2019, actuala ţintă de reducere a deficitului la 0,8% din PIB (de la 1,6% din PIB anul acesta) pare "prea drastică", a afirmat Giovanni Tria, adăugînd că actualele estimări oficiale, care indică un avans al economiei de 1,5% anul acesta, vor fi probabil revizuite în scădere.

Şi agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat săptămîna trecută că principalul risc la adresa ratingului de credit al Italiei îl reprezintă politica fiscală expansionistă, care ar putea înrăutăţi nivelul datoriei ţării.

În noul program al coaliţiei aflate la guvernare sînt incluse măsuri ce implică o politică fiscală expansionistă, creşterea incertitudinilor privind sectorul bancar italian, ceea ce face şi mai probabil un conflict cu autorităţile zonei euro. Ratingul suveran "BBB" atribuit de Fitch Italiei, cu perspectivă stabilă, încorporează deja riscurile politice, apreciază agenţia.

Riscul politic a reprezentat principalul factor în aprilie 2017, cînd Fitch a retrogradat ratingul suveran al Italiei la ''BBB'', cu perspectivă stabilă, iar agenţia a scos în evidenţă creşterea influenţei populiste şi eurosceptice.

Implementarea deplină a propunerilor fiscale, în special venitul universal de bază, introducerea unei cote unice de impozitare şi schimbarea vîrstei de pensionare vor majora semnificativ deficitul, care anul trecut s-a situat la 2,3% din PIB, avertiza recent Fitch.

Prin urmare, agenţia se aşteaptă ca anul viitor deficitul să depăşească nivelul de 2% din PIB previzionat în martie, iar datoria publică să crească.

Intenţia programului de a revizui radical reglementările de salvare a băncilor din zona euro ar putea fi surse suplimentare de tensiune cu UE şi ar putea întrerupe eforturile băncilor italiene de a-şi construi rezerva financiară (buffer) pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de reglementare şi a-şi întări stabilitatea financiară, susţine agenţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав