Cutremure stiri: 506

Ce ne așteaptă în Republica Moldova?

25 mar. 2022,, 09:15   Economie
4199 0

Prețul la gazele naturale a explodat după declanșarea războiului din Ucraina, iar la un moment dat la bursele europene acesta a ajuns să coste și 3600 de dolari, notează Noi.md cu referire la gazetadechisinau.

Media pentru luna martie, în baza căreia se formează prețul de achiziție de la Gazprom în Republica Moldova ar putea depăși 1000 de dolari. Tarifele pentru consumatorii finali nu vor fi însă majorate, deocamdată.

La începutul lunii martie, pe fundalul sancțiunilor aplicate de către țările occidentale Rusiei, prețul gazelor naturale la bursele europene a ajuns la un moment dat la peste 3600 de dolari pentru o mie de metri cubi. Deși ulterior prețul a scăzut, media pentru martie oricum va fi mai mare de 1000 de dolari pentru mia de metri cubi, sau chiar va ajunge la 1200 de dolari. Cu toate acestea, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a comunicat că tarifele pentru luna martie nu vor fi ajustate deoarece cele actuale au asigurat devieri pozitive în încasări, care reprezintă o rezervă suficientă pentru a plăti consumul.

Deja în aprilie prețul va fi calculat în baza așa-numitei formule de vară. Dacă în lunile reci, din octombrie pînă în martie, inclusiv, prețul plătit Gazprom-ului de către Moldovagaz se formează în proporție de 70 la sută în funcție de prețul produselor petroliere și 30 la sută în funcție de prețul de piață al gazului, în aprilie proporția se schimbă: 30 la sută – în baza produselor petroliere și 70 la sută în baza prețului la burse al gazelor naturale.

Astfel, deja în aprilie, ar putea apărea noi discuții privind majorarea tarifului, or atît produsele petroliere, cît și gazul urmează, cel mai probabil, să se scumpească pe burse în urma escaladării războiului economic dintre lumea occidentală și Rusia, care este presată astfel să renunțe la războiul din Ucraina.

Tot în contextul dat, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat că va cere statelor occidentale să plătească pentru consumul gazelor rusești în ruble, și nu în dolari sau euro, după cum se practica pînă în prezent.

Pentru Republica Moldova, lucrurile par a fi simple.

Deși Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, a spus că obligativitatea plății gazelor în ruble ar crea dificultăți mari companiei pe care o conduce, vicepremierul Andrei Spînu este mai optimist.

Acesta afirmă că Republica Moldova nu este vizată de declarația lui Putin, care este adresată statelor „neprietenoase”.

Potrivit lui Spînu, contractul de achiziție a gazelor naturale dintre Moldovagaz și Gazprom, semnat în octombrie 2021, presupune posibilitatea efectuării plăților în dolari, euro și ruble. Anterior partea moldovenească anunțase că, începînd cu luna mai, urmează să efectueze plățile în euro față de dolari, cum o face acum.

Spînu a mai spus că, pentru luna februarie, o parte din plăți către Gazprom au fost efectuate în ruble. Este vorba de banii primiți de la compania rusească în calitate de plată pentru gazele tranzitate pe teritoriul Republicii Moldova spre Balcani.

Totuși, războiul economic actual între Occident și Rusia a creat pericole imense de ordin economic, care pot lovi Republica Moldova puternic inclusiv pe componenta energetică.

De aceea autoritățile de la Chișinău au anunțat că vor cumpăra pentru prima dată în istorie gaze în perioada de vară, pe care le vor stoca în România. Același Andrei Spînu spune că a fost încheiată o înțelegere cu Romgaz, potrivit căreia, Republica Moldova ar putea stoca în capacitățile subterane de stocare din țara venică o cantitate de circa 400 milioane de metri cubi de gaze, suficientă pentru a acoperi necesitățile Republicii Moldova pentru cel puțin două luni de iarnă. Totuși, pentru moment acestea pot fi, mai degrabă, iarăși gaze rusești, or piețele europene vor fi cu siguranță copleșite de prețuri mari și pe parcursul verii.

Uniunea Europeană a anunțat mai multe măsuri pentru a reduce dependența de gazul rusesc. A fost permisă redeschiderea minelor de cărbune, închise anterior în corespundere cu programele de reducere a emisiilor de carbon.

De asemenea, SUA a promis că va spori livrarea gazelor de șist pe continentul european. Războiul din Ucraina va schimba radical paradigmele pe piețele europene, inclusiv cea energetică. În consecință, Republica Moldova urmează să grăbească integrarea în piețele europene. Există deja conexiune la rețeaua românească de gaze prin conducta Iași-Chișinău, iar din acest an încep a fi extrase gazele naturale de pe platoul continental al Mării Negre. Drept urmare, România nu va mai depinde deloc de gazul rusesc, ba ar putea chiar exporta unele cantități și în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав