Cercetătorii au descoperit că toate aceste infecții vor crește în mod constant din cauza schimbărilor climatice, fiecare avînd motive diferite. Infecțiile cu Salmonella și Campylobacter au de obicei un caracter sezonier — majoritatea cazurilor apar în lunile de vară. Creșterea temperaturilor va prelungi durata sezoanelor calde și, în consecință, va crește incidența bolilor, transmite gismeteo.ro
Paraziții Cryptosporidium și Giardia sînt cel mai adesea răspîndiți prin apă contaminată — creșterea cantității de precipitații și inundații va agrava situația.
Există și motive mai puțin evidente pentru creșterea incidenței. De exemplu, sezoanele mai lungi și mai calde vor determina oamenii să se scalde mai des în rîuri și iazuri, precum și să nu gătească suficient carnea de pui sau alte tipuri de carne.
Pe lîngă aceasta, schimbările climatice pot afecta și Oceanul Mondial, contribuind la formarea algelor periculoase. Toxinele provenite de la aceste alge vor ajunge în lanțul alimentar, provocînd intoxicații alimentare.
Chiar dacă studiul se referă doar la Germania, lucrări similare au fost realizate anterior și în alte țări. De exemplu, un raport din 2022 al Agenției Europene pentru Mediu a concluzionat că schimbările climatice vor crește riscul de infecții alimentare în întreaga Europă. Un studiu similar a fost realizat și în SUA.
Pentru prevenirea și profilaxia infecțiilor alimentare, este important să respectăm regulile de manipulare sigură a alimentelor și igiena personală. Se pare că îngrijirea sănătății planetei este, de asemenea, un factor important.
Adăuga comentariu