X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

În anul 2012 pe piaţa comunicaţiilor electronice din Moldova au apărut 45 companii noi

2 ian. 2013,, 17:55   Societate
3828 0
Foto : noi.md
Pe piaţa comunicaţiilor electronice din Moldova în anul 2012 au apărut 45 companii noi. Potrivit informaţiei acordate NOI.md de surse din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în anul 2012 instituţia a aplicat regimul de autorizare generală pentru încă 83 de persoane, care şi-au manifestat intenţia, prin depunerea notificărilor prevăzute de legislaţia în vigoare, de a furniza reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice. Astfel, la 1 ianuarie 2013, numărul total de persoane care deţin dreptul de a activa pe această piaţă a atins cifra de 560.

Din acest număr, 498 de persoane au obţinut dreptul de a furniza reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice în baza regimului de autorizare generală, pe care ANRCETI îl aplică din luna septembrie 2008, iar 62 sînt deţinători de licenţe pentru activităţi în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii, obţinute, pînă în 2008, în condiţiile Legii telecomunicaţiilor care acţiona în perioada respectivă. La expirarea termenului de valabilitate a licenţelor nominalizare (5 ani), titularii acestora urmează să treacă procedura de autorizare generală.

Din cele 83 de persoane care au trecut în anul 2012 procedura dată, 45 sînt noi intrate pe piaţă, iar 38 – foşti deţinători de licenţă care au activat anterior pe piaţa respectivă. Practic toţi cei autorizaţi de ANRCETI sînt persoane juridice.

Ca şi în anii precedenţi, în 2012 majoritatea absolută – 63 - din persoanele supuse procedurii de autorizare generală autorizate au ales să furnizeze atît reţele, cît şi servicii publice de comunicaţii electronice. 14 persoane au decis să furnizeze doar reţele de comunicaţii electronice, iar 6 – doar servicii publice de comunicaţii electronice. Cele mai solicitate genuri de activitate au fost reţelele şi serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale, de acces la Internet şi transmisiuni de date.

Regimul de autorizare generală se rezumă la faptul că persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice depune la ANRCETI o notificare, după care îşi poate începe activitatea. ANRCETI, în cel mult 7 zile de la notificarea începerii activităţii, eliberează solicitantului o declaraţie informativă tip ce confirmă depunerea notificării şi înscrierea acestuia în Registrul public al furnizorilor, precum şi condiţiile autorizării generale, care stabileşte drepturile şi obligaţiile furnizorului. Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza reţele şi servicii se acordă pe un termen nelimitat.

Potrivit rapoartelor prezentate ANRCETI de către jucătorii de pe piaţă, în perioada ianuarie – septembrie 2012, pe cele patru pieţe de comunicaţii electronice efectiv au desfăşurat activităţi, în total, 342 de furnizori. Majoritatea dintre ei furnizează servicii de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, transmisiuni de date şi acces la Internet la puncte fixe. Pe piaţa de telefonie fixă activează 24 de furnizori, iar pe cea a comunicaţiilor mobile – trei. O parte din furnizori activează pe două, trei sau chiar patru pieţe de comunicaţii electronice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?