Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4150

Moldova are nevoie de schimbarea modelului de funcţionare a economiei, expert

10 ian. 2013,, 13:00   Economie
3386 0
Foto : imedia.md
Actualul model de funcționare a economiei Republicii Moldova este bazat pe consum, care, în proporții mari, este finanțat din remiteri. Această paradigmă reprezintă o provocare, în pofida faptului că permite ţării să se dezvolte fără a implica eforturi sporite pentru menţinerea ei. Aceasta este una din concluziile la care ajunge expertul Alexandru Fala, într-o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă, lansat de IDIS „Viitorul”, relatează NOI.md.

Potrivit autorului, odată cu absorbţia migranţilor de către ţările gazdă şi reuniunea peste hotare cu familiile lor, va fi improbabil de menținut un aflux masiv de remiteri pe termen lung. În aceste condiții se impune schimbarea modelului de funcţionare a economiei naţionale, astfel ca „motoarele” creșterii economice să devină „investiţiile şi exportul”.

La fel, în opinia expertului IDIS, ameliorarea mediului de afaceri rămîne şi în continuare o preocupare vitală pentru Republica Moldova, „calitatea sporită a acestuia fiind condiția primordială pentru fortificarea unui model de creștere bazat pe exporturi și investiții”. În aceste condiții, Guvernul Republicii Moldova trebuie să orienteze eforturi considerabile pentru reabilitarea și extinderea infrastructurii de transport, precum şi asigurarea unui proces real de reformare a Serviciului Vamal, conchide Alexandru Fala în studiul său.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав