X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

În oraşele din Moldova se înmulţesc activ veveriţele, cîinii şi ciorile de cîmp

11 ian. 2013,, 17:17   Societate
5766 0
Foto: sandrinio.ro
În ultimii ani, în Moldova a crescut semnificativ populaţia de veveriţe. Potrivit savanţilor, acest lucru se datorează condiţiilor favorabile pentru înmulţirea veveriţelor. „În parcurile urbane cresc mulţi arbori coniferi şi există o bază bună de hrană. Oamenii în permanenţă hrănesc aceste rozătoare, de aceea veveriţele de oraş, spre deosebire de cele de pădure, s-au deprins cu oamenii şi nu se tem de ei”, a comunicat pentru NOI.md şefa Laboratorului ecologiei mamiferelor al Institutului de Zoologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victoria Nistreanu.

Potrivit Victoriei Nistreanu, în ultimul timp, în Moldova sînt defrişaţi arborii coniferi şi sînt plantaţi salcîmi, pe care veveriţele îi părăsesc. Însă, în pofida acestui fapt, populaţia de veveriţe în păduri nu s-a redus. Spre deosebire de alte animale, veveriţele se adaptează cu uşurinţă la orice condiţii. Pe teritoriul Moldovei se întîlneşte un singur tip de aceste rozătoare – veveriţa obişnuită.

Potrivit specialiştilor, îndeosebi creşte populaţia ciorilor de cîmp. „În oraşe, ciorile de cîmp au puţini duşmani naturali, în schimb, dispun de o bază alimentară excelentă – curţile prost salubrizate, gunoiştile etc.”, a menţionat Nistreanu.

În Chişinău creşte activ şi populaţia cîinilor vagabonzi. „Fiecare în parte, aceştia nu prezintă pericol, însă cîinii sălbăticesc, se adună în haite, devin agresivi şi prezintă un pericol real pentru populaţie. Totodată, cîinii vagabonzi sînt purtători ai mai multor boli. Pentru depășirea acestei probleme, noi propunem mai multe soluţii, însă, deocamdată, nu au fost întreprinse măsuri eficiente”, a subliniat Victoria Nistreanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?