Cutremure stiri: 506

Politica externă a Ucrainei va fi orientată spre Est

12 ian. 2013,, 12:30   Externe
3740 0
Foto : nr2.ru
Înainte de demararea anului politic 2013, analiştii grupului „Geostrategy” au făcut o prognoză proprie a traectoriei de dezvoltare a politicii externe a Ucrainei. La elaborarea acestei analize au fost luate în calcul evenimentele principale din domeniul politicii externe din anul 2012.

Astfel, analiştii au ajuns la concluzia că, în anul 2013, preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici, dar şi alţi oficiali de la Kiev implicaţi în politica externă, vor depune eforturi consistente pentru a continua, în condiţiile aşa zisei “izolări occidentale a Ucrainei”, să identifice pentru Ucraina noi pieţe şi să consolideze relaţiile de prietenie cu cei, pentru care în ultimii ani în permanenţă nu ajungea timp, relatează Fraza.ua.

Potrivit analiştilor grupului „Geostrategy”, principalii parteneri externi ai Ucrainei, în anul 2013, vor devein ţările din Asia Mijlocie (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kîrgystan), Caucaz (Azerbaidjan, posibil Georgia), Orientul Apropiat, Africa de Nord (Egipt, Israel, Turcia), regiunea Oceanului Pacific (Vietnam), America de Sud (Brazilie, Argentina).

În Europa, Ucraina va coopera în mod tradiţional cu Polonia, Slovacia şi statele Baltice. De asemenea, Kievul va încerca să pătrundă în SUA şi Europa Occidentală, în primul rînd în Marea Britanie.

Cît de reuşite vor fi aceste tentative va depinde de dezvoltarea politică internă a Ucrainei, în particular, de disponibilitatea Kievului de a îndeplini orice decizie a CEDO în privinţa foştilor demnitari de stat Iulia Timoşenko şi Iuri Luţenko, inclusiv privind eliberarea acestora din detenţie.

Rusia va ocupa un loc aparte în politica externă a Ucrainei. Moscova va fi vizitată constant de cnducerea de vîrf de la Kiev. O altă tendinţă, în anul 2013, va fi activizarea pe plan extern a noului preşedinte al Radei Supreme, Vladimir Rîbak, care anterior a făcut parte din delegaţia ucraineană la APCE şi care se orientează destul de bine în tematica europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав