Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Chişinăul şi Kievul nu au soluţionat, deocamdată, litigiile comerciale

15 ian. 2013,, 17:06   Economie
2920 0
Foto : kaliningradfirst.ru
Chişinăul şi Kievul nu au reuşit, deocamdată, să soluţioneze litigiile comerciale bilaterale privind perceperea accizelor discriminatorii la brandy şi divinul moldovenesc în Ucraina şi a taxei de mediu la producţia ucraineană în ambalaj de plastic şi Tetra Pak (bere şi suc), cu excepţia produselor lactate, în Moldova. Despre aceasta a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Direcției generale politici comerciale a Ministerului Economiei al Republicii Moldova, Inga Ionesii.

Ionesii a menţionat că, anterior, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în lectura a doua amendamentele la Codul Fiscal, însă acestea nu prevăd egalarea accizelor la brandy şi divinul de producţie ucraineană şi străină, cu toate că acest lucru se preconizase anterior. Astfel, aplicarea accizelor diferenţiate se menţine. Din această cauză, preţul la brandy şi divinurile moldoveneşti pe piaţa ucraineană (una extrem de importantă pentru Moldova) creşte, băuturile devin necompetitive, iar volumul exportului se micşorează.

Inga Ionesii a precizat că, deocamdată, legea respectivă nu a fost promulgată de preşedintele ucrainean şi Ministerul Economiei din ţara vecină încearcă să nu admită semnarea documentului în această formulă, deoarece el contravine angajamentelor Ucrainei asumate în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Directorul Direcției generale politici comerciale a Ministerului Economiei a menţionat că, la rîndul său, legislativul de la Chişinău, deocamdată, nu a aprobat în lectură finală amendamentele la Legea privind taxa de mediu de care este interesată partea ucraineană, deoarece acestea prevăd că taxa de mediu la producţia importată în Moldova în ambalaj de plastic şi Tetra Pak va fi redusă pînă la 0,5% din costul mărfii. Cei mai interesaţi de adoptarea acestor amendamente sînt furnizorii de bere şi sucuri ucraineşti în Moldova.

Inga Ionesii a amintit că, anterior, Moldova şi Ucraina s-au adresat la OMC în vederea reglementării litigiilor comerciale existente cu ajutorul acestei organizaţii. Ulterior, părţile au convenit să soluţioneze toate litigiile la nivel bilateral. Inga Ionesii a menţionat că, în cazul în care părţile nu vor reuşi să soluţioneze litigiul la nivel bilateral, Moldova şi Ucraina pot apela din nou la OMC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав