Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Procurorul General s-a auto-înlăturat ca să nu prejudicieze ancheta. Cum a comentat Iurie Garaba decizia lui Zubco

17 ian. 2013,, 17:31   Societate
6032 3
Foto : noi.md
Procurorul general, Valeriu Zubco, nu s-a autosuspendat, ci s-a auto-înlăturat de la exercitarea atribuțiilor de serviciu pe perioada desfășurării anchetei în cazul vînătorii de la Fălești. Explicația vine din partea președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Iurie Garaba, care spune că procurorul general poate să-și ia concediu atunci cînd vrea el, informează NOI.md.

Iurie Garaba a menționat că Consiliul Superior al Procurorilor aprobă concediile tuturor procurorilor în conformitate cu un grafic elaborat, iar Valeriu Zubco a solicitat concediul pentru o lună de zile încă la începutul lunii decembrie. Asta chiar dacă, tot el susține că pînă acum, procurorul general nu și-a luat niciodată concediu de 30 de zile. „Întotdeauna a fost o săptămînă - două, maxim”, a spus președintele CSP.

Acesta însă s-a încurcat în declarații, atunci cînd a încercat să lămurească cum anume și-a prelungit concediul Valeriu Zubco. „Ținînd cont de situația care s-a format, cred că și-a prelungit concediul mai departe. Mass-media a preluat incorect noţiunea de „autosuspendare”. De fapt el s-a auto-înlăturat, să spunem așa, de la exercitarea atribuțiilor funcționale”, a explicat Garaba.

„Noi nu am luat act de autosuspendarea procurorului general, ci de decizia lui de a se înlătura temporar pe perioada anchetei”, a concretizat președintele CSP, menționînd că toți membrii Consiliului au fost de acord cu solicitarea pentru a „păstra imaginea Procuraturii” și a exclude suspiciunile că Valeriu Zubco ar putea influența mersul anchetei.

De menționat că procurorul general Valeriu Zubco și-a prelungit concediul plătit pentru două săptămîni, începînd cu ziua de luni, 14 ianuarie. Decizia a fost luat la scurt timp după ce spicherul Parlamentului, Marian Lupu, i-a sugerat să demisioneze pe durata anchetei. Tot în aceiași zi, ministrul de Interne, Dorin Recean, care la fel a fost vizat în solicitarea lui Lupu, a dat de înțeles că Valeriu Zubco s-a autosuspendat pentru a-și păstra funcția, asta în condițiile în care, conform legii, o persoană suspendată nu poate fi demisă.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?