Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Analiști politici: „Epidemia cererilor de demisii a guvernanților – consecinţă a conflictului de interese în AIE”

17 ian. 2013,, 18:13   Societate
16075 13
Foto : timpul.md
În ultimele zile, s-au intensificat solicitările privind demiterea mai multor demnitari de stat. Președintele Partidului acțiunea Democrată, Mihai Godea, a cerut azi demisia a patru demnitari pe motiv că nu și-au exercitat corespunzător activitatea în cazul „Paciu”. Ulterior, Partidul Liberal a solicitat demiterea ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, din motiv că acesta este cercetat penal pentru depășirea atribuţiilor de serviciu.

Analiștii politici spun că creșterea cererilor de demitere a demnitarilor se datorează conflictelor de interese din cadrul AIE.

Solicitat de NOI.md, analistul politic Oazu Nantoi a declarat că cazul de pe data de 23 decembrie de la vînătoare din Pădurea domnească a acutizat brusc conflictul de interese din cadrul AIE.

„Acest lucru se întîmplă în situația cînd două componente ale Alianței de guvernămînt - Partidul Democrat și Partidul Liberal -încearcă să-l protejeze pe Zubco, iar Partidul Liberal Democrat insistă asupra demisiei lui. Cele trei partide din AIE au demonstrat că nu sînt unite prin principii și valori”, a spus Nantoi.

Și analistul politic Anatol Țaranu împarte în mare parte părerea cu Nantoi. „Acest lucru se produce ca rezultat a bulversării situației parlamentare pe motivul efectelor vînătorii din 23 decembrie. Partidele din AIE încearcă să-și atingă scopul, invocînd diverse demiteri, ca să nu apară singuri pe post de parte vătămată. Consider că este vorba de o banală luptă politică între partidele din AIE și care se va termina prost pentru Alianță”, a declarat Țaranu.

La rîndul său, Iurie Roșca susține că în cadrul coaliţiei de guvernămînt are loc un război.

„Este demult evident că în cadrul coaliţiei de guvernământ are loc un război în toată regula, ca între gangsteri şi oligarhi. Ei privesc ţara ca pe o pradă şi guvernarea ca pe un prilej de jaf, de aia nu încap doi într-o şa. Al treilea, liberalul belicos, nu decât parte a jocului Oligarhului, ca şi alţi pioni care fac figuraţie în Parlament pe post de independenţi. Cazul cu omorul de la vânătoare doar a servit drept catalizator al conflictelor ireconciliabile din sânul guvernării. În toată această tărăşenie cu Alianţa nu există personaje pozitiv şi negative, toţi sunt la fel. Iar sarabanda revendicărilor încrucişate de demisie este doar parte a jocului de datul jos unul pe altul în favoarea unor bandiţi şi în defavoarea altor escroci”, a declarat Roșca pentru NOI.md.

„Bineînțeles, fiecare caută să atragă petarde mediatice în direcția sa pentru a atrage atenția. E greu de prezis cu exactitate ce se va întîmpla în urma acestei sesiuni. Dar orice s-ar întâmpla, cred şi sper ca din acea zi să fie marcat începutul sfârşitului rapid şi ireversibil al actualei guvernări”, a declarat Roșca la rîndul său.

De asemenea, toți trei consideră că aceste evenimente au o strînsă legătură cu sesiunea extraordinară care urmează să aibă loc marțea viitoare.

„Este vorba de încălzirea atmosferei. Vom vedea cum va decurge sesiunea extraordinară, probabil tradițional mizerabil, ce argumente vor suna și ce vor vota, dacă vor vota ceva”, a specificat Nantoi.

”Acestea sunt încercări de a suplini agenda sesiunii extraordinare, noi subiecte pe motiv de a obține dividende politic”, a conchis și Țaranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?