Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Vlad Lupan: Aproape 40% din forţa de muncă din Moldova a migrat peste hotare

18 ian. 2013,, 09:48   Societate
6104 7
Foto : smi2.ru
Aproape 40% din forţa de muncă din Moldova a migrat peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune, a informat, joi, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Vlad Lupan, la seminarul internaţional cu genericul: "Noi tendinţe în migraţie – aspecte demografice".

Potrivit Agenţiei "Infotag", Lupan a spus că migraţia nu trebuie ignorată sau privită ca o tendinţă negativă, ci trebuie gestionată corect.

"Migraţia masivă a moldovenilor a început în anii 2000, pe timpul guvernării comuniste. Deşi guvernul de atunci spunea că majorează pensiile şi salariile, populaţia trăia din ce în ce mai greu. Pentru a-şi salva familiile de la sărăcie, părinţi şi tineri au plecat peste hotare în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Mulţi au înţeles diferenţa dintre Moldova şi ţările europene şi s-au stabilit acolo împreună cu familiile lor. În acest context, comunitatea moldovenilor din Uniunea Europeană, SUA sau Rusia este impunătoare", a spus Lupan.

El a menţionat că în prezent Guvernul republicii întreprinde o serie de măsuri pentru a-i proteja pe cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare, dar care susţin esenţial bugetul ţării prin remitenţele trimise celor rămaşi acasă.

"Deşi se vorbeşte mult despre reîntoarcerea în ţară a moldovenilor, consider că oamenii au dreptul să aleagă şi să trăiască acolo unde le este bine. Ne dorim un dialog constructiv cu ţările în care se află cetăţenii noştri în vederea protecţiei sociale, medicale şi asigurării securităţii acestora. Obiectivul nostru major este să obţinem libera circulaţie între Moldova şi UE, astfel încît părinţii să-şi poată vedea copiii liber şi viceversa", a accentuat Vlad Lupan.

Rezidentul coordonator al ONU în R.Moldova, Nicola Harrington-Buhay, a subliniat că Moldova face eforturi serioase în vederea protecţiei migranţilor.

"Familia ONU este gata să acorde asistenţă oricînd Republicii Moldova în domeniul protecţiei şi gestionării migraţiei. Este important însă ca şi societatea să se implice şi să susţină statul în reformele promovate. Apropierea Moldovei de UE va aduce o serie de beneficii cetăţenilor, mai ales în contextul liberalizării regimului de vize", a precizat coordonatorul ONU în RM.

Seminarul a fost organizat de către Guvernul Moldovei în parteneriat cu Oficiul Fondului ONU pentru Populaţie şi Dezvoltare în Moldova (UNFPA) şi Direcţia pentru Populaţie a Departamentului ONU pentru Afaceri Economice şi Sociale de la New York. Aceasta a avut loc în cadrul celei de-a 46-a şedinţe a Comisiei pentru dezvoltare umană, prezidată în premieră de către Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав