Cutremure stiri: 502

Anatol Țăranu: Demisia procurorului general înseamnă revenirea politicului la o anumită stare de normalitate

22 ian. 2013,, 12:56   Politică
3382 3
Foto: tribuna.md
"Acceptarea demisiei procurorului general Valeriu Zubco de către Parlamentul Republici Moldova înseamnă revenirea politicului la o anumită stare de normalitate", apreciază analistul politic Anatol Ţăranu.

Solicitat de reporterul "Infotag", Ţăranu a spus că după cele întîmplate la vînătoarea din "Pădurea Domnească", procurorul general nu mai avea încrederea societăţii pentru a-şi exercita funcţia în continuare; încercarea de a-l păstra în funcţie pe procurorul general a adus prejudicii politice celor care au încercat să facă acest lucru; Parlamentul a trebuit să ia în consideraţie opinia publică şi să accepte demisia lui Zubco, care nu a demisionat benevol, ci sub presiunea opiniei publice.

Întrebat cum ar trebui să fie ales în continuare un nou procuror general, Ţăranu a opinat că după cele întîmplate, este cert că actuala clasă politică trebuie să renunţe la partajarea politică a funcţiei de procuror general.

"La moment, noi nu avem tot pachetul legislativ pentru a garanta alegerea unui procuror general nepolitizat. Evident, dacă Parlamentul doreşte să-şi păstreze reputaţia, cred că ar trebui instituit un regulament provizoriu de care să se ţină cont la alegerea unui nou procuror general, ca mai apoi aceste prevederi să aibă caracter de lege. Acest regulament trebuie să prevadă obligatoriu desemnarea prin concurs a procurorului general. La desemnarea lui trebuie să participe nu doar clasa politică, dar şi societatea civilă, iar concursul trebuie să aibă o largă rezonanţă, astfel ca nimeni să nu rămînă cu impresia că s-a făcut din nou ceva pe ascuns. Este necesar ca noul procuror să aibă susţinerea opiniei publice şi să fie un procuror care deserveşte doar legea, și nicidecum interesele unei grupări politice", a spus Ţăranu.

În viziunea expertului, dacă se va reuşi acest lucru, clasa politică îşi va recăpăta reputaţia ştirbită în urma incidentului de la vînătoare. "Acum guvernarea are toate şansele să corecteze gafa care a făcut-o atunci cînd a partajat politic şi funcţia de procuror general. Este greu de spus dacă actuala clasă politică va urma sau nu acest scenariu. Eu am încercat doar să modelez o situaţie care este în consonanţă cu cutuma democratică şi care ar oferi clasei politice posibilitatea să-şi recapete încrederea cetăţenilor", a mai spus Anatol Ţăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав