X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Comisia de la Veneţia va aviza în luna martie proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice din Moldova

24 ian. 2013,, 15:17   Societate
2761 0
Фото: news.mail.ru
Proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice din Moldova, trimis pentru a fi studiat şi pentru a primi avizul experţilor Comisiei de la Veneţia, va fi examinat la şedinţa în plen a comisiei din 8 şi 9 martie.

Agenţia "INFOTAG" transmite cu referire la surse din secretariatul Ministerului Justiţiei că anunţul a fost făcut de raportorii Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) şi ai Oficiului OSCE pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), în cadrul unei întrevederi la Ministerul Justiţiei cu membrii grupului de lucru, care au contribuit la elaborarea acestui proiect. La discuţii au participat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, reprezentanţi ai Procuraturii Generale, Ministerului Finanţelor, Curţii de Conturi şi ai Centrului Naţional Anticorupţie.

Efrim i-a asigurat pe delegaţii celor două instituţii internaţionale, că propunerile şi comentariile acestora vor fi neapărat luate în consideraţie, urmînd să contribuie la consolidarea unui sistem eficient de finanţare al partidelor şi campaniilor electorale din R. Moldova, precum şi la instituirea unui sistem de monitorizare şi control al finanţării acestora. La rîndul său, preşedintele CEC a subliniat complexitatea acestui proiect, care urmăreşte modificarea a cel puţin şapte acte normative - Codul Electoral, Legea privind partidele politice, Codul Penal, Codul Contravenţional, Codul Audiovizualului, Codul Fiscal şi Legea Curţii de Conturi.

Proiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative privind finanţarea partidelor politice a fost elaborat de un grup de lucru format de Comisia Electorală Centrală, în conformitate cu Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie (2011-2015), iar responsabil pentru promovarea acestuia a fost numit Ministerul Justiţiei. Documentul prevede noi condiţii de finanţare - din bugetul de stat - a partidelor, modul de utilizare a acestor surse. Autorii obligă formaţiunile politice ale căror venituri sau cheltuieli anuale depăşesc 1 mil. lei să comande un audit al rapoartelor de gestiune financiară cel puţin o dată la trei ani. La capitolul donaţii, urmează a fi reduse limitele pentru contribuţiile individuale ale persoanelor fizice (la 20 de salarii medii lunare pe economia naţională) şi juridice (la 40 de salarii medii), combinate cu descrierea detaliată a categoriilor de donaţii, care pot fi primite de partide.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?