X 
Cutremure stiri: 506

Oazu Nantoi: Cloaca politică moldovenească nu e grădiniţă de copii

29 ian. 2013,, 15:04   Politică
6440 5
Foto: interakt.md
Vizita preşedintelui României, Traian Băsescu, va avea loc în toiul scandalului politic din Moldova legat de tăinuirea omorului lui Sorin Paciu de către funcţionarii de rang înalt şi posibila implicare în acest caz a persoanelor de la conducerea ţării. În opinia experţilor politici intervievaţi de NOI.md, în cadrul vizitei sale Traian Băsescu nu va putea influenţa asupra liderilor AIE, care luptă între ei.

„Vizita lui Băsescu trebuie de interpretat în cîteva dimensiuni. Pe de o parte, Băsescu îşi rezolvă problemele interne, de pe poziţia de adept al ideei românismului. Aceasta îl ajută să-şi consolideze autoritatea personală şifonată. Pe de altă parte, el urmează politica tradiţională a Bucureştiului potrivit căreea, România încearcă să se poziţioneze în politica externă în calitate de protector şi avocat al Moldovei. În al treilea rînd, politicienii români apar în Moldova atunci, cînd aici vin funcţionari ruşi sau în timpul crizelor politice, cu scopul de a consolida AIE şi influenţa României în Moldova. Bineînţeles, Băsescu va încerca să-i împace, însă vizita lui nu va influenţa esenţial relaţiile din cadrul AIE. În Alianţă e război, care are un caracter fundamental şi nu poate fi soluţionat definitiv din exterior”, a comunicat pentru NOI.md expertul politic, Bogdan Ţîrdea.

În opinia politologului Oazu Nantoi, Băsescu nici nu va încerca să atenueze situaţia tensionată din AIE. „Cloaca politică moldovenească nu e grădiniţă de copii, unde să vină un nene şi să împace copiii. Sînt probleme interne ale statului, pe care nimeni nu este obligat să le soluţioneze în locul nostru. Nici Traian Băsescu nu se va implica într-un scandal străin, pentru a ieşi de acolo scuipat, el nu are nevoie de aşa ceva. De aceea, Republica Moldova nu trebuie să-şi facă nicio iluzie în acest sens”, a menţionat pentru NOI.md analistul politic, Oazu Nantoi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав