X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Guvernul Moldovei a aprobat modul de repartizare a subvenţiilor pentru producătorii agricoli, în anul 2013, în mărime de 400 milioane de lei

31 ian. 2013,, 11:19   Economie
4832 0
Foto: timpul.md
Guvernul Republicii Moldova a aprobat modul de repartizare a mijloacelor Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2013, în mărime de 400 milioane de lei. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menționat că mijloacele fondului vor fi utilizate pentru stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale, asigurarea riscurilor în agricultură, plantarea culturilor multianuale şi a viţei de vie. Banii vor fi, de asemenea, folosiţi pentru subvenţionarea cultivării legumelor în sol protejat, stimularea investiţiilor pentru achiziţionarea tehnicii agricole, sistemelor de irigare şi antigrindină.

Totodată, statul va continua să stimuleze reutilarea tehnologică a fermelor de creştere a animalelor, procurarea animalelor de prăsilă şi păstrarea fondului genetic, precum şi investiţiile în dezvoltarea infrastructurii în domeniul prelucrării şi ambalării producţiei după recoltare.

Vasile Bumacov a subliniat că, spre deosebire de anul precedent, Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului de subvenţionare conține două măsuri noi de subvenţionare: stimularea consolidării terenurilor agricole şi a irigării acestora. Astfel, în anul current, producătorii agricoli cu vîrsta între 18 şi 30 de ani vor beneficia de subvenţii mai mari cu 10 %. Ministrul a specificat că subvenţiile vor fi direcţionate preponderent la stimularea investiţiilor în sectorul rural. Dosarele pentru subvenţionare pot fi depuse de la 1 februarie pînă la 31 octombrie 2013.

Amintim că, în anii 2011-2012, Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli, de asemenea, a constituit 400 mil. lei. În anul 2012, au fost depuse 4698 de cereri pentru subvenţionare, fiind încheiate 4629 de contracte. Suma totală a subvenţiilor a constituit 400 mil. lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?