X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 277
Transnistria stiri: 1461

În Moldova se va desfăşura o conferinţă ştiinţifică despre Bătălia de la Stalingrad

31 ian. 2013,, 15:05   Societate
2698 0
Fotо: noi.md
Asociaţia Istoricilor şi Politologilor „Pro-Moldova” va desfăşura, pe 1 februarie, la Chişinău, conferinţa ştiinţifică „Marea bătălie de la Stalingrad şi importanţa acesteia pentru destinele Moldovei şi României”.Conferinţa este dedicată aniversării a 70-a a victoriei în Bătălia de la Stalingrad. La eveniment vor participa istorici din Rusia, Belarus, Ucraina, Ungaria şi Moldova. În opinia istoricilor, Bătălia de la Stalingrad a avut un impact decisiv asupra eliberării teritoriilor ocupate, inclusiv a Moldovei. „Bătălia de la Stalingrad reprezintă un moment de cotitură în istorie, care a fost salutat nu doar de popoarele din fosta URSS, ci şi de majoritatea statelor lumii. Această bătălie a fost nu doar o luptă cu fascismul, ci o luptă împotriva ciumei care i-a împărţit pe oameni după criterii de rasă. Bătălia de la Stalingrad a fost şi o luptă pentru eliberarea poporului moldovenesc, îi place cuiva sau nu”, a menţionat fostul ambasador al Moldovei în China, Victor Borşevici.

Potrivit istoricului Sergiu Nazaria, majoritatea soladaţilor moldoveni au luptat de partea Armatei Roşii, de aceea ţara noastră, la fel, este învingătoare în această bătălie. „În Armata Roşie au fost mobilizaţi 391 mii de ostaşi moldoveni, iar în armata română doar 29 de mii, dintre care 14 mii au trecut, în anul 1944, de partea Armatei Roşii. Poporul nostru, de asemenea, şi-a adus aportul în această bătălie importantă”, a menţionat Nazaria.

Participanţii la conferinţă preconizează, de asemenea, să organizeze pentru tineretul din Moldova un şir de seminare despre Bătălia de la Stalingrad.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав