Cutremure stiri: 506

Cetăţeana RM Svetlana Pogorila acuză Procuratura Generală de ilegalităţi

5 feb. 2013,, 09:30   Societate
5624 2
Foto: infotag.md
Cetăţeana Republicii Moldova, Svetlana Pogorila, bunica a trei copii minori, împreună cu mama acestora, acuză Procuratura Generală de ilegalităţi.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la "INFOTAG", ea a menţionat că "fiica ei şi nepoţii o perioadă îndelungată de timp sînt supuşi violenţelor din partea capului familiei Alexei Chironda şi mamei acestuia Valentina Chironda.

"În Moldova nu funcţionează Legea cu privire la prevenirea violenţei în familie, Legea cu privire la drepturile copiilor, Codul familiei. Starea sănătăţii nepoţilor este precară şi în stare gravă aceştia au nimerit la spital. Totul este înregistrat documentar. În anul 2010, soţul a alungat soţia şi copiii din casă, Nastea (anul naşterii 2006) şi Xenia (2007) au fost internate la spitalul pentru copii, unde starea lor a fost apreciată drept gravă şi de gravitate medie. Fiica Nadejda a fost bătută. Însă, prin ameninţări şi şantaj fiica mea a fost impusă să revină la soţul său şi la mama acestuia", a spus Pogorila.

Ea consideră că "fiica ei Nadejda ştie cîte ceva despre activitatea criminală a Valentinei şi a lui Alexei Chironda".

"De doi ani organele de drept cunosc despre violenţele din familie, însănu întreprind nici un fel de măsuri, pe numele meu, în schimb, au fost intentate dosare penale şi am fost ameninţată cu moartea. Pînă în prezent fiica şi nepoţii mei se află în pericol, fiica este impusă să se dezică de mine, au obligat-o să scrie cerere la Procuratura Generală, iar în rezultat pe numele meu a fost intentat dosar penal", a precizat Pogorila.

De asemenea, ea a povestit că "în decembrie 2010 a fost întreprinsă o tentativă de omor asupra fiicei ei, a fost supusă violenţelor în garaj, i se administrau forţat droguri, o încuiau pe noapte în garaj, nu o hrăneau cîte cinci zile". Femeia susţine, că există martori care pot confirma cele spuse, însă a precizat că martorii sînt ameninţaţi sau cumpăraţi, propunîndu-li-se sume mari. Acest lucru continuă deja de doi ani.

"Există o mare probabilitate că Valentina Chironda şi fiul ei o droghează pe fiica mea, pentru ca aceasta să li se supună. Sper, că în cadrul organelor de drept vor avea loc anumite schimbări şi eu îmi voi putea salva fiica şi nepoţii de la moarte. Pînă în prezent aceştia sînt supuşi violenţelor sub acoperirea Procuraturii Generale. Este vorba de mai multe evenimente, decizii şi documente. Urmărirea penală pe cazul violenţelor în familia lui Alexei Chironda conţine patru volume. Această tragedie este disipată în multe dosare mici, pe care procurorii încearcă să le închidă separat. În cadrul Procuraturii Generale şi Procuraturii sectorului Ciocana mi s-a refuzat ca aceste dosare să fie examinate în unul singur", a spus Svetlana Pogorila.

Potrivit ei, în septembrie 2012, la indicaţiile procurorului general adjunct Andrei Pîntea dosarul penal pe numele lui Alexei Chironda a fost transmis la Procuratura sectorului Ciocana.

"După ce dosarul a stat pe raft trei luni, cazul a fost închis. Putem astfel concluziona, care este influenţa Procuraturii Generale. Ce trebuie să faci cu un om pentru ca acesta să se dezică de mama sa şi să ceară deschiderea pe numele ei a unui dosar penal. Astăzi, în cadrul şedinţelor de judecată medicii susţin că comportamentul fiicei este inadecvat, iar starea de sănătate a nepoţilor este gravă. Ultima dată i-am văzut în luna mai 2011 pentru 10 minute. Cine are nevoie de suferinţele a trei copii minori, cînd se va finaliza această tragedie şi cine va răspunde pentru ea?", a întrebat Svetlana Pogorila.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав