X 
Cutremure stiri: 500

Cutremur puternic, urmat de tsunami, soldat cu cel puțin 5 morți și zeci de case distruse

6 feb. 2013,, 18:07   Externe
3286 0
Foto: ruvr.ru
Un seism violent cu magnitudinea 8 s-a produs, azi, în largul insulelor Solomon din Pacific, a anunţat Centrul American de Geofizică (USGS), iar Institutul Pacificului a declanşat o alertă de tsunami.

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma tsunamiului provocat de cutremurul de 8 grade înregistrat în zona Insulelor Solomon, a anunţat televiziunea publică în Noua Zeelandă, citată de Kyodo.

Surse medicale ale unui spital din Lata, principalul oraş al insulei Santa Cruz, au confirmat cele cinci decese. Cîteva localităţi situate de-a lungul coastei insulei au fost grav afectate, conform postului TVNZ's ONE News.

Epicentrul, la o adîncime de 33 km. Cutremurul a avut loc la 0.12 GMT (2.12, ora României) între insulele Solomon şi Vanuatu, în nord-estul Australiei. Epicentrul seismului a fost localizat la o adîncime de 33 km, la 60 km de insula Lata.

Franţa a activat planul de urgenţă ORSEC în Noua Caledonie, după un cutremur puternic în insulele Solomon, ce a generat, potrivit Centrului de alertă la tsunami din Pacific, un val de 55 de centimetri pe coasta de nord a insulei, la Hienghene.

Centrul american, cu sediul în Hawai, şi-a ridicat, la rîndul său, alerta pentru insulele din Pacific vizate, dintre care Noua Caledonie, la două ore şi jumătate după cutremurul produs între insulele Solomon şi Vanuatu.

Potrivit BBC, patru persoane au murit și două sînt date dispărute, zeci de case fiind distruse, după tsunamiul ce a lovit Insulele Solomon.

Potrivit centrului, un tsunami care măsura 90 cm a lovit Lata, în insulele estice Solomon. Un val cu o amplitudine de 55 de cm fost înregistrat în provincia de nord a Noii Caledonii, la Hienghene, şi de 48 cm pe insula Lifou. Un val mai mic de 18 cm a fost observat în Vanuatu.

Robert Iroga, purtătorul de cuvînt al premierului Insulelor Solomon, a declarat, pentru BBC, că valurile de la vest de Lata (principalul oraș Lata pe Nedo, Insula Santa Cruz) au pătruns 500 de metri pe țărm și trei sate au fost afectate.

Irene Scott, care lucrează la postul de radio Power FM de pe Insulele Solomon, a declarat că sînt cîteva persoane rănite, care au fost transportate la spital, cu diverse răni, inclusiv fracturi. Dar majoritatea populației a plecat în zone mai înalte, imediat după ce s-a simțit cutremurul, ceea ce a făcut ca numărul victimelor să fie redus.

Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie a activat planul ORSEC, estimînd că seismul ”ar putea genera un val ce ar ajunge coastele, insulele Loialităţii şi insula Pines începînd de la 14.00 (3.00 GMT azi, ora 05.00, ora României)”.

Centrul American de Geofizică (USGS) şi Centrul de Alertă la Tsunami din Pacific au evaluat la 8 magnitudinea cutremurului produs miercuri în Insulele Solomon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав