Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Serghei Gubarev: Rusia este împotriva includerii chestiunilor de ordin politic pe ordinea de zi a negocierilor moldo-transnistrene

7 feb. 2013,, 09:24   Politică
2642 1
Foto: europalibera.org
Moscova consideră că este prematur să fie discutat la momentul dat statutul Transnistriei.

Potrivit agenției "Infotag", aceasta a fost poziția Kremlinului expusă în faţa presei de către ambasadorul cu misiuni speciale al ministrului rus de Externe, Serghei Gubarev, după întîlnirea de la Tiraspol cu ministrul de externe al Transnistriei, Nina Ștanski.

Gubarev, care reprezintă Rusia, în cadrul negocierilor, privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" (cu Rusia, Ucraina și OSCE – mediatori, UE și SUA – observatori și părțile implicate în conflict – Republica Moldova și Transnistria), a făcut referire la Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic al localităților din stînga Nistrului, adoptată în 2005.

Conform acestei legi, Transnistria, din punct de vedere juridic, nu se deosebește, practic, cu nimic de orice regiune a Moldovei.

După părerea lui Gubarev, pînă cînd această lege nu va fi abrogată, este inutil să fie purtate negocieri cu privire la statutul Transnistriei în cadrul Republicii Moldova.

"În virtutea prezenței acestei legi, nu are sens să purtăm negocieri pe marginea viitorului Transnistriei, pentru că ea deja a stabilit totul. Pentru mine personal, punctul concret al numărătorii inverse în ce priveşte condiţiile pentru discutarea problemelor blocului politic ar fi ziua imediat următoare după ce Parlamentul Republicii Moldova, la fel de solidar ca atunci cînd a adoptat această lege să voteze şi pentru anularea acesteia", a menţionat Gubarev.

Diplomatul rus a spus că împărtăşeşte poziția părții transnistrene în ce priveşte faptul că în prezent trebuie discutate exclusiv problemele de ordin social și economic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?