X 
Cutremure stiri: 506

Fostul prim-ministru l-a sfătuit pe ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, să-și dea demisia

12 feb. 2013,, 11:05   Politică
4994 3
Foto: jurnal.md
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, îi cere ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruța, să demisioneze în situația în care nu poate să redreseze situația de la Banca de Economii. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la ProTV, notează NOI.md.

“Ministerul Finanțelor este și el vinovat. Ministrul Finanțelor să se plimbe, dacă nu știe să găsească o soluție. El este responsabil de acumularea banilor. Trebuie să-și dea demisia, dacă nu găsește acești bani ca să redreseze situația de la BEM”, a afirmat Sturza.

Totodată, fostul premier susține că BEM are lichiditățile necesare ca să-și îndeplinească obligațiunile față de deponenți și clienți. Potrivit lui, problemele la BEM au început din cauza unei politici frauduloase. “Din păcate, BEM a fost o groapă neagră în care s-au aruncat toate creditele neperformante ale altor bănci. Cred că au fost și unele impuneri politice, de a dat credite unor instituții de stat. Va fi nevoie de o recapitalizare. Cred că de vreo 7-8 sute de milioane”, a precizat Ion Sturza.

Totuși, fostul premier crede că, în urma acestei situații, statul poate să-și mărească cota acțiunilor și să pregătească banca pentru privatizare.

De asemenea, Ion Sturza consideră că responsabilitatea Băncii Naționale este una directă vizavi de situația de la BEM. “Drăguțan este un om onest, însă trebuie puse întrebări și actualei conduceri, și celei precedente. Conducerea BNM – precedenta și actuala – poartă responsabilitatea pentru situația de la BEM. Nu este nimic strașnic dacă se va face și o injecție de 800 de milioane. Este o investiție”, a specificat fostul premier. Ion Sturza a mai precizat că pentru funcția de președinte al BEM trebuie să se anunțe un concurs internațional.

“Guvernul administrează foarte prost instituțiile de stat. Nu s-a dorit să se schimbe vechii administratori, care au fost moșteniți de la vechiul sistem. Eu am zis: lăsați căruța veche, inventați una nouă, mergeți pe jos”, a punctat Sturza.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав