X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Ucraina se teme de un conflict frontalier

13 feb. 2013,, 18:22   Externe
60398 44
Foto: evz.ro
Riscul atragerii Ucrainei într-un conflict militar de amploare nu există, dar există un risc de conflict frontalier, potrivit unui studiu al Centrului de cercetări în domeniul apărării din Kiev, citat de ziarul Kommersant-Ukraina.

„Constatăm o deteriorare semnificativă a situaţiei geopolitice din vecinătatea Ucrainei. Acest lucru se reflectă în campaniile media împotriva ţării noastre, în formularea unor pretenţii teritoriale, deocamdată nu la nivel oficial”, declară directorul centrului amintit, Valentin Badrak, subliniind că „toate ţările vecine Ucrainei se înarmează”, cheltuielile lor totale crescînd cu 25-30%.

„Toate acestea se întîmplă pe fondul scăderii prestigiului internaţional al Ucrainei şi al reducerii capacităţilor sale militare”, consideră expertul ucrainean.

Într-o astfel de situaţie, în opinia sa, există riscul izbucnirii unui conflict frontalier, în urma „destabilizării situaţiei din unele regiuni ale Ucrainei”. Un posibil factor în acest sens este prezenţa Flotei Rusiei din Marea Neagră la Sevastopol (sudul Ucrainei), a apreciat el, potrivit Agerpres.

Dintre toate ţările vecine, Rusia se înarmează în ritm accelerat.

Potrivit studiului, pînă în 2012, în dotarea armatei aerului din Rusia au intrat 22 avioane noi de vînătoare Su-27SM, Su-30M2, Su-35 şi Su-30SM. Plus 15 bombardiere Su-34, 55 elicoptere de vînătoare şi 22 de elicoptere uşoare. În total, forţele aeriene ruse dispun la ora actuală de 1.400 de avioane de vînătoare, strategice şi tactice.

Conform Cartei albe a armatei în 2011, Ucraina dispune numai de 208 avioane de vînătoare, în timp ce infanteria are 72 de elicoptere militare.

Bugetul alocat anul acesta Ministerului ucrainean al Apărării însumează 15,3 miliarde de grivne (mai puţin de 2 miliarde de dolari). O sumă sensibil mai mică în comparaţie cu bugetele militare ale Poloniei (8,6 miliarde de dolari) şi României (3,4 miliarde de dolari), deşi forţele armate ale României sînt de două mai reduse în comparaţie cu cele ale Ucrainei, scrie Kommersant-Ukraina.

Experţii ŢIAKR recomandă autorităţilor de la Kiev să se axeze pe proiectele deja anunţate, cum ar fi construcţia de corvete, de sisteme multifuncţionale de rachete Sapsan şi avioane An-70.

Ordin pentru cumpărarea mai multor echipamente

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, în acest context, că acţionează în această direcţie. Astfel, şeful Departamentului de dezvoltare şi achiziţionare de arme şi echipament militar, Andrei Artiuşenko, a afirmat pentru Kommersant că, pînă la sfîrşitul acestei săptămîni, ministrul apărării Pavel Lebedev va semna un ordin privind achiziţionarea mai multor tipuri de echipamente militare.

Printre echipamentele miliatre care vor intra în dotarea armatei ucrainene, el a menţionat noul sistem de artilerie modern Polojenie-2, cu asigurare de date pentru artileria terestră, precum şi elicoptere de luptă Mi-24.

În plus, în 2013, se preconizează trecerea forţelor ucrainene la armata compusă din personal recrutat pe bază de contract, potrivit publicaţiei menţionate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав