Cutremure stiri: 506

Moldova aşteaptă cele 100 milioane de euro promise de Băsescu deja de trei ani

15 feb. 2013,, 16:08   Economie
5520 9
Foto: topnews.in
Timp de trei ani Republica Moldova aşa şi nu a primit din partea României ajutorul financiar nerambursabil în sumă de 100 milioane de euro promis de președintele Traian Băsescu. Acordul privind punerea în aplicare a Programului de sprijin tehnic și financiar în baza ajutorului financiar în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova a fost semnat la București la 27 aprilie 2010.

Potrivit documentului, România îşi asuma obligaţia să ofere Moldovei pe parcursul a 4 ani ajutor financiar în valoare de 100 milioane de euro cu tranșe egale a cîte 25 de milioane de euro pe an. Aceste mijloace băneşti erau menite iniţial pentru realizarea în Moldova a proiectelor de infrastructură în domeniul transporturilor și învăţămîntului, în special pentru repararea drumurilor, modernizarea școlilor etc.

Ulterior, Guvernul român a extins condiţiile acordului și a prevăzut în afară colaborării părților în domeniul dezvoltării infrastructurii transportului şi învăţămîntului, oferirea de ajutor umanitar, inclusiv victimelor inundațiilor din vara anului 2010 din Republica Moldova.

Mai tîrziu, prin procese verbale adiționale era prevăzută realizarea proiectelor în domeniul energetic, precum şi a acelor ecologice, îndreptate spre reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea la urmările schimbărilor climatice.

Potrivit datelor oficiale, expuse în cadrul primei şedinţe comune a guvernelor din România și Republica Moldova la 3 martie 2012, România a alocat din suma totală de 100 milioane de euro Republicii Moldova ‒ 8 milioane de euro. Este vorba despre ajutorul oferit Republicii Moldova pentru depășirea efectelor inundațiilor din vara anului 2010.

De atunci publicul larg nu știe despre primirea altor sume nerambursabile de către Republica Moldova din partea României. Pe parcursul întîlnirilor la nivel guvernamental părţile discută posibilitatea realizării cu mijloacele grantului românesc a proiectelor de construcție a podurilor peste Prut pentru unirea rețelei drumurilor naționale ale Moldovei cu cele europene, proiecte din sectorul energetic.

Reprezentanții guvernelor Republicii Moldova și României și-au exprimat încrederea în eficacitatea valorificării mijloacelor grantului român în sumă de 100 de milioane de euro și realizarea unor proiecte concrete în regiunile specificate anterior.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав