X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Luni, la Lvov, demarează prima rundă de negocieri în formatul "5+2" din anul curent

18 feb. 2013,, 14:38   Societate
3000 0
Foto: news.mail.ru
Luni, la Lvov, va avea loc o nouă rundă de negocieri privind reglementarea transnistreană, în formatul "5+2" (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, precum şi observatori din partea UE şi SUA). Surse din cadrul Biroului pentru reintegrare pe lîngă Guvernul Moldovei au comunicat pentru "Infotag" că delegaţiile Chişinăului şi Tiraspolului vor fi conduse de negociatorii principali - vicepreşedintele pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski.

La negocierile de la Lvov, OSCE va fi reprezentată de şeful Misiunii în Moldova Jennifer Brush, Rusia – de reprezentantul permanent la procesul de negocieri Serghei Gubarev, Ucraina – de ambasadorul în Moldova, Serghei Pirojkov, care mai este şi reprezentantul Kievului la procesul de negocieri, UE – de conducătorul delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, SUA – de ambasadorul în Moldova, William Mozer.

Potrivit ordinii de zi provizorii a reuniunii, la Lvov vor fi examinate chestiuni cu caracter social-economic, libertatea deplasării, aspecte generale juridice, umanitare, ale drepturilor omului, probleme ale "reglementării generale, inclusiv chestiuni instituţionale, politice şi de securitate". Concomitent, Transnistria a refuzat să procedeze la examinarea chestiunilor din aşa-numitul "al treilea coş" ce ţin de statutul juridic al regiunii transnistrene.

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a respins propunerea preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, de a organiza la Lvov în cadrul rundei de negocieri o întrevedere cu prim-ministrul moldovean Vlad Filat. Ministerul de externe al nerecunoscutei RMN a explicat anularea deplasării lui Evgheni Şevciuc la Lvov prin faptul "lipsei unor documente coordonate spre semnare".

OSCE şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu refuzul liderului transnistrean Evgheni Şevciuc de a participa la întrevederea cu prim-ministrul Vlad Filat. În declaraţia oficială, Jennifer Brush a menţionat că "anularea întrevederii va influenţa negativ asupra procesului de negocieri în formatul "5+2", deoarece toţi au contat pe faptul că întrevederea lui Şevciuc şi Filat va cataliza negocierile".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?