Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4077

Gheorghe Amihalachioaie: Cei mai incapabili avocaţi nu sînt proaspeţii absolvenţi, ci foştii judecători şi procurori

26 feb. 2013,, 10:19   Societate
14623 3
Foto: infotag.md
Cei mai incapabili avocaţi în Moldova nu sînt proaspeţii absolvenţi ai universităţilor, fără experienţă de muncă, dar foştii judecători şi procurori, tentaţi să ia mită şi să falsifice", consideră preşedintele Uniunii Avocaţilor R.Moldova, Gheorghe Amihalachioaie.

Într-o discuţie cu reporterul Agenţiei "Infotag", el a spus că în cadrul Uniunii Avocaţilor activează doi foşti funcţionari – un procuror, eliberat pentru încălcări, şi o fostă judecătoare la instanţa din sect. sectorul Rîşcani.

"Ambii activează în baza unor documente suspecte. Potrivit legislaţiei moldoveneşti, licenţa pentru dreptul de a practica avocatura o poate obţine nu doar absolventul unei instituţii de învăţămînt superior cu diplomă de jurist, dar şi un judecător, ori procuror cu vechime în muncă de nu mai puţin de 10 ani sau autorul unei lucrări ştiinţifice în domeniul jurisprudenţei. Concomitent, ei obţin licenţele fără a susţine examene sau teste", a explicat el.

"Fostul procuror nu a acumulat un stagiu de 10 ani de muncă şi a falsificat documentele ce atestă pretinsa activitate de avocat în carnetul său de muncă, drept care a obţinut licenţa. Atunci cînd a fost dat în vileag de membrii Comisiei de Calificare a Uniunii, a reuşit prin judecată să-şi restabilească licenţa deja ridicată", a spus Amihalachioaie, menţionînd că pe numele acestui avocat sînt intentate două dosare penale la Chişinău şi unul la Nisporeni în legătură cu falsificarea diferitor documente.

O istorie similară a avut loc cu participarea fostei judecătoare la instanţa din sectorul Rîşcani al capitalei, eliberate din funcţie pentru o încălcare brutală încă în anul 2004.

"Pînă în anul 2010, ea lucra în baza procurii, iar acum ne roagă să-i eliberăm licenţă, fapt pe care nu-l vom accepta categoric", a comunicat Amihalachioaie, subliniind că fosta judecătoare, recurgînd la legături, găseşte clienţi neexperimentaţi şi încasează de la aceştia bani, prestînd servicii de avocat în mod nelegitim.

"Avem cîteva cereri de la cetăţeni privind activitatea acestei aşa-numite avocate", a comunicat preşedintele Uniunii Avocaţilor, subliniind că, "spre regret, cumătrismul şi nănăşismul într-un domeniu atît de închis cum este cel al judecătorilor şi procurorilor este un fenomen caracteristic pentru Moldova, iar eforturile de eradicare a acestuia se dovedesc a fi zadarnice".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?