Cutremure stiri: 506

Partidul care va susține moțiunea PCRM va distruge AIE și va provoca alegeri anticipate – declarație

28 feb. 2013,, 18:19   Politică
16743 16
Foto: tribuna.md
Unii analiști politici consideră că declarațiile prim-ministrului Vlad Filat precum că Alianța pentru Integrare Europeană exist „sînt logice”, iar „atîta timp cît Guvernul și Parlamentul există, AIE tot există”.

Solicitat de NOI.md, analistul politic Bogdan Țîrdea a declarat că „atîta timp cît există Guvernul, Parlamentul și conducerea Parlamentului, formată din toate partidele din AIE, există și AIE”.

De aceeași părere sînt și analiștii politici Anatol Țăranu și Petru Bogatu.

Experții susțin că, pe data de 13 februarie, cînd Vlad Filat a anunțat ieșirea PLDM din Acordul AIE, a făcut-o pentru că respectivul act conținea „prevederi neconstituționale și trebuia modificat”.

„Filat a ieșit din Acord, pentru că acesta conține prevederi anticonstituționale. Una dintre ele specifică că președintele și Guvernul nu au dreptul să ia decizii fără acordul Consiliului AIE. Această prevedere este absolut neconstituțională”, susține Țîrdea.

„Pe 13 februarie, Filat a adus argumentul precum că AIE este puțin funcțională, iar ieșirea din acord înseamnă perfecționarea lui. Dacă Filat ar fi vrut să iasă din AIE, și-ar fi dat demisia”, a opinat Țăranu.

„PLDM și-a anunțat ieșirea din acord, pentru că, în opinia membrilor acestei formațiuni, acordul conține o serie de carențe care trebuie înlăturate”, a spus Petru Bogatu.

Amintim că azi, PCRM a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Iar analiștii declară că „în momentul în care un partid al AIE va susține moțiunea comuniștilor, AIE nu va mai exista”.

„Acel partid se va face vinovat de distrugerea AIE și de alegerile anticipate”, a menționat Bogdan Țîrdea.
„În momentul în care va fi inițiată moțiunea de cenzură, vor intra în vigoare clauzele Constituției. Președintele Republicii Moldova va trebui să desemneze un nou candidat la funcția de prim-ministru, iar acest lucru va eșua. Guvernul se va lichida de două ori și vor urma alegeri anticipate. La moment, situația în Republica Moldova este critică, dacă ne bazăm pe declarațiile liderului PD, Marian Lupu. Democrații au decis debarcarea lui Filat. Astfel ei vor fi nevoiți să aleagă: fie rămîn în AIE, fie merg în alianță cu comuniștii. Dacă aleg a doua cale, vor întoarce vectorul politic în Republica Moldova la 180 de grade”, a spus Țăranu.

„Cel care va da jos Guvernul va ucide șansele europene ale Republicii Moldova”, a conchis Bogatu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав