X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

De ce nu a scăpat RUSIA de umbra dictatorului STALIN

5 mar. 2013,, 12:08   Externe
3944 1
Foto : topwar.ru
Într-un editorial publicat ieri în ediția electronică a New York Times, un jurnalist danez care s-a născut în Siberia, după ce familia sa a fost exilată acolo timp de 16 ani, analizează modul în care Rusia este încă influențată de personalitatea terifiantă a lui Stalin, la 60 de ani de la moartea acestuia.

Familia lui Samuel Rachlin (jurnalist cu cetățenie daneză stabilit la Washington, SUA) s-a aflat, în 1941, printre miile de cetățeni lituanieni deportați în cele mai îndepărtate regiuni ale Siberiei. Rachlin s-a născut în Siberia, iar la vîrsta de 10 ani, familia sa a reușit să emigreze în Danemarca, după 16 ani de exil. În 2011, jurnalistul danez a publicat o coleție de eseuri despre temutul dictator sovietic, volumul fiind intitulat "Eu și Stalin".

Jumătate dintre ruși îl consideră cea mai importantă personalitate istorică

În editorialul publicat în International Herald Tribune, Samuel Rachlin afirmă că, deși au trecut 60 de ani de la moartea lui Stalin, societatea rusă încă oscilează între a-l considera un criminal în masă și un erou național. Iar atitudinea unor politicieni și istorici ruși, care vor să-l celebreze drept omul care i-a învins pe naziști și a pus bazele industrializării Uniunii Sovietice nu face altceva decît să divizeze și mai mult opinia publică și așa nehotărîtă în privința rolului pe care ar trebui să i-l atribuie lui Stalin.

"Unii dintre noi cu greu pot înțelege de ce ar trebui să mai existe îndoieli în privința rolului jucat de Stalin, pe care istoria îl pune în rîndul celor mai cruzi criminali în masă ai secolului XX, alături de Hitler și Mao. Dar rușii nu au reușit niciodată să aibă o viziune unitară asupra acestei chestiuni", explică Samuel Rachlin.

Ba mai mult, se pare că, în ultimele două decenii, un număr din ce în ce mai mare de ruși au ajuns la concluzia că, de fapt, Stalin a avut o influență pozitivă.

"În 1989, 12% dintre ruși îl considerau pe Stalin drept cea mai importantă personalitate istorică a țării. Într-un sondaj realizat anul acesta, procentul a crescut la 50. În 1994, 27% dintre ruși îl vedeau pe Stalin într-o lumină pozitivă, iar în 2011 numărul acestora crescuse la 45%. Tot în 2011, jumătate dintre repondenți considerau că Stalin a fost un lider înțelept, ce a adus prosperitate Uniunii Sovietice. În același timp, 68% dintre ruși recunoșteau că Stalin a fost un tiran, responsabil de moartea a milioane de victime nevinovate, dar același procent consideră mult mai important faptul că sub conducerea lui Stalin sovieticii au cîștigat al Doilea Război Mondial", mai spune Samule Rachlin în editorialul său.

"Femeile din cartier plîngeau isteric"

Jurnalistul mărturisește în editorialul său că exilul în Siberia a avut și un aspect pozitiv pentru familia sa, dar că niciun moment nu l-au perceput pe Stalin drept altceva decît un criminal în masă.
"După ce familia mea a fost deportată, naziștii au invadat Lituania și toți evreii din orașul lor au fost uciși. Dar asta nu i-a făcut să-l considere pe Stalin un salvator și nici nu au fost copleșiți de durere la moartea lui. Îmi amintesc și astăzi cum femeile din cartierul nostru plîngeau isteric la aflarea veștii că Stalin a murit. Pentru noi, asta a însemnat aprinderea speranței că am putea emigra în Danemarca, țara natală a mamei mele", povestește Rachlin.

De-stalinizarea nu fost niciodată completă

Jurnalistul danez atrage atenția în editorialul său că, după moartea lui Stalin, Rusia nu a reușit niciodată să se scuture total de umbra dictatorului. Nici unul dintre primii doi lideri ce i-au urmat nu au dus la capăt campania de de-stalinizare. Din contra, în timpul lungului mandat al lui Leonid Brezhnev, epoca lui Stalin a devenit un fel de "no man`s land" al istoriei, atitudine ce le-a dat mînă liberă simpatizanților lui Stalin să își manifeste aproape fățiș admirația pentru fostul dictator.

"Nici în perioada ultimului lider sovietic, Mikhail Gorbaciov, sau a primului președinte democratic, Boris Elțîn, lucrurile nu au stat mai bine. Toate încercările de a clarifica atitudinea Rusiei vizavi de Stalin au fost sufocate de haosul politic din acea perioadă. Și apoi, cînd Vladimir Putin a preluat puterea, această chestiune a fost adusă în discuție, dar într-un mod evaziv și ambivalent, atît de caracteristic personalității lui Putin", își continuă analiza Samuel Rachlin.

"'Putin și-a exprimat public regretul că atîția oameni au murit în timpul regimului stalinist, dar niciodată nu l-a condamnat oficial pe Stalin. Produs al serviciilor secrete, al KGB-ului, puterea lui Vladimir Putin se bazează pe aceleași structuri care i-au permis lui Stalin să-și construiască regimul de teroare. Proiectul privind amenajarea unui monument național dedicat victimelor lui Stalin a dispărut din dezbaterea publică tocmai în timpul mandatului lui Vladimir Putin. Drept urmare, în loc să aibă parte de un epilog, rușii se vor lupta în continuare cu fantoma unui dictator ce nu vrea să dispară", își încheie editorialul Samuel Rachlin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?