X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Ucraina va primi gaze mai ieftine de la Moscova doar dacă va adera la Uniunea Vamală

5 mar. 2013,, 15:40   Externe
7089 0
Foto : inosmi.ru
Preşedintele Ucrainei caută o soluţie în problema preţului gazelor la Moscova. Ţara importă din Rusia mai mult de jumătate din necesarul de gaze cu peste 500 de dolari pe mia de metri cubi. Liderul de la Kiev a primit acelaşi răspuns: gazele vor fi mai ieftine doar dacă Ucraina se va îndrepta către Est.

În timpul scurtei vizite de la Moscova, lui Victor Yanukovich i s-a spus cît de mult pierde Ucraina prin faptul că evita să adere la Uniunea Vamală, formată în prezent din Rusia, Belarus şi Kazahstan. Vladimir Putin personal a început discuţiile constatînd că în ultima perioadă schimburile comerciale dintre cele două ţări au scăzut cu 5 miliarde de dolari tocmai din cauza dezvoltării slabe a integrării economice a Ucrainei cu Uniunea Vamală. Mai mult liderul de la Kremlin, a precizat că aderarea Ucrainei la această organizaţie va aduce Ucrainei un produs intern brut mai mare de la 1,5 la 6,5%.

Din anul 2015 facilităţile pe piaţa migrării forţei de muncă le vor avea numai membrii Uniunii Vamale deci şi la aces capitol Kievul ar putea a să piardă - avertiza Vladmir Putin, subliniind că invitaţia de a adera este încă în vigoare însă timpul lucrează în defavoarea Ucrainei.

Presedintele Yanukovich a remarcat doar că aderarea ţării sale la Uninea Vamală este o chestiune extrem de complexă care nu depinde doar de voinţa elitei politice ci necesită o dezbatere la nivel naţional.

Moscova încearcă de mult timp să convingă Ucraina să se îndrepte cu privirea spre Est, promiţîndu-i în schimb reducerea preţului la gazele importate din Rusia, însă conducerea de la Kiev optează în continuare pentru direcţia europeană a ţării.

Ucraina speră să semneze în toamna lui 2013 Acordul de asociere cu UE, care include şi crearea zonei de liber schimb. Aşa se explică ezitarea Kievului de a se apropia şi mai mult de Uniunea Vamală.

În viziunea preşedintelui Yanukovich, Ucraina şi-ar dori o relaţie specială de tip 3 + 1 cu Uniunea Vamală - o soluţie compatibilă cu mult doritul acord de asociere cu Uniunea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав