X 
Cutremure stiri: 502

România va începe, în mai 2013, construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni

7 mar. 2013,, 14:49   Economie
3533 0
Foto: bizwiz.ro
România va începe lucrările de construcţie a gazoductului magistral Iaşi – Ungheni în luna mai şi preconizează să le încheie pînă la sfîrşitul anului 2013. Potrivit Ministerului Economiei al României, declaraţia a fost făcută de ministrul Energeticii al României, Constantin Niţă, care a menţionat că unirea sistemelor de transportare a gazelor naturale şi energiei electrice ale României, Moldovei şi altor state din vecinătate reprezintă momentul cheie pentru asigurarea securităţii energetice la nivel regional.

Anterior, Moldova şi România au convenit să construiască gazoductul magistral reversiv Ungheni – Iaşi pînă la sfîrşitul anului 2013. Realizarea acestui proiect va permite unirea sistemelor de transportare a gazelor naturale ale celor două țări în scopul sporirii securităţii energetice și diversificării surselor și rutelor de livrare ale gazelor naturale.

Lungimea totală a conductei de gaz Ungheni-Iași va constitui 43,2 km, dintre care 10,4 km vor fi pe teritoriul Republicii Moldova. Costul proiectului este estimat la 19 milioane de euro. Se preconizează ca costul proiectului pentru Moldova să fie de 7 milioane de euro, din care 3 milioane de euro vor fi oferiţi de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova”. O parte din fonduri, sub formă de grant, vor fi oferite de România. La realizarea proiectului vor participa companiile “Moldovagaz” (Moldova) şi “Transgaz” (România). Capacitatea maximală de transport prin conducta Ungheni – Iaşi va constitui 1,5 mld. metri cubi pe an.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав