Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Ce îi poate împăca pe Filat, Ghimpu și Lupu?

11 mar. 2013,, 11:47   Politică
17249 5
Foto: tribuna.md
Liderul PLDM, Vladimir Filat, a desemnat trei negociatori care vor lansa astăzi invitaţii la discuţii membrilor PD și PL. Este vorba despre prim-vicepreședintele PLDM, Iurie Leancă, vicepreşedintele partidului, Liliana Palihovici, şi vicepreşedintele partidului, liderul fracţiunii parlamentare, Valeriu Streleţ, relatează NOI.md.

PLDM va solicita Partidului Democrat şi Partidului Liberal să-şi desemneze și ei grupurile de negociatori pentru formarea unei alianţe de guvernare, care, potrivit PLDM, trebuie să fie pro-europeană.

Solicitați de NOI.md, unii analiști politici au spus că demararea negocierilor prin intermediul unor reprezentanți, dar nu între liderii politici, este soluția oportună la moment. Nicolae Oscmochescu a declarat pentru NOI.md că, indiferent dacă PLDM insistă ca Vlad Filat să fie în continuare premier, partidele din fosta AIE trebuie să se așeze la masa de negocieri în detrimentul alegerilor anticipate. Analistul crede că la moment este important ca negocierile să demareze, iar ulterior, în baza unor compromisuri, s-ar putea ajunge la un consens.

“Liderii partidelor trebuie să renunțe la partajări conform apartenenței politice și să treacă la criteriile desemnării persoanelor după calitățile profesionale. Este primul aspect care, dacă nu-l soluționează, nu ajung la nicio concluzie. PLDM, la fel, ar putea să renunțe la partajările politice, numai nu la funcția de premier”, a spus analistul. Potrivit lui Osmochescu, dacă negocierile ar demara între liderii AIE, care, potrivit analistului, au mofturile personale și sînt antipatici, rezultatul ar fi nul.

La rîndul său, analistul politic Anatol Țăranu a spus că, atîta timp cît liderii se află în relații interpersonale complicate, este nevoie ca dialogul să-l înceapă alți reprezentanți importanți din partide. Potrivit lui, doar ulterior se vor așeza la masa de negocieri liderii fostei AIE.

”Primul lucru care este necesar este să se așeze nouă oameni – cîte trei din fiecare partid – la masa de negocieri și să înceapă acest dialog. Este prima condiție. Iar agenda va fi formată pe parcurs. Dacă nu se vor așeza acum la masa de negocieri, atunci toată vorbăria precum că ”vrem să păstrăm AIE” nu costă nici o para chioară și ei demult sînt axați pe ideea alegerilor anticipate”, a opinat Țăranu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?