Cutremure stiri: 502

Alegerea prim-ministrului ar putea fi tergiversată INTENȚIONAT. Află motivul

13 mar. 2013,, 09:00   Politică
5545 4
Foto: newsmoldova.md
Republica Moldova s-ar putea confrunta din nou cu o criză constituțională, ca acum un an, înainte de alegerea președintelui Republicii Moldova. Asta deoarece, după ce, aproximativ trei ani de zile, președintele nu a fost ales pentru că nu exista un termen expres scris în Constituție, iar în cazul alegerii premierului se atestă o situație similară.

Astfel, articolul 82 alin. (1) prevede: „După consultarea majorităţii parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Legea supremă a statului însă nu prevede un termen exact în care șeful statului trebuie să desemneze un candidat. În acest caz, unii experți consideră că consultările șefului statului ar putea dura o perioadă mai îndelungată, la fel ca în cazul alegerii președintelui țării. La acel moment, Constituția stipula că alegerea șefului statului se face în termen rezonabil. Atunci, și Curtea Constituțională a lăsat la discreția Parlamentului să stabilească termenul pentru alegerea șefului statului, nefiind împuternicită să se expună la acest subiect.

Solicitat de NOI.md. expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, a spus că, deși termenul nu este stipulat, în mod normal, aceste consultări ar trebui să dureze maxim 10 zile. „Pornind de la practica noastră și a altor țări, termenul rezonabil de a consulta fracțiunile parlamentare este în jur de 10 zile. Ulterior, președintele trebuie să înainteze o candidatură și să fie încredințat că noul guvern, din prima încercare, va primi votul din partea Parlamentului”, a spus Osmochescu.

În același timp, deputatul neafiliat, juristul Sergiu Sîrbu, consideră că consultările președintelui cu fracțiunile parlamentare trebuie să dureze maxim o lună. Potrivit lui, deși nu există un termen exact în legea supremă, care să stipuleze cînd trebuie înaintat candidatul la funcția de premier, deputatul crede că termenul nu trebuie să fie exagerat de lung. “Nu exclud că s-ar putea tergiversa acest proces, la fel în cazul alegerii președintelui. Dacă acest lucru s-ar întîmpla, nu este exclusă o solicitare la Curtea Constituțională, ca să se expună în legătură cu termenul limită în care șeful statului trebuie să înainteze un candidat”, a spus Sergiu Sîrbu.

Nicolae Timofti a anunțat că inițiază în această săptămînă consultări cu fracțiunile parlamentare cu privire la candidatul care urmează a fi propus la funcția de premier. PCRM nu va participa la negocieri și pledează pentru anticipate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав