X 
Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Andrei Stratan: Misiunea UE în Moldova trebuie să se expună pe marginea negocierilor dintre RM și UE

18 mar. 2013,, 13:01   Politică
5414 3
Foto: vipmagazin.md
"În condiţiile în care reprezentanţii fostei Alianţe pentru Integrare Europeană (AIE) fac declaraţii diametral opuse în legătură cu procesul de negocieri dintre Republica Moldova şi UE pentru semnarea Acordului de Asociere, probabil ar fi corect ca Misiunea UE în Moldova să vină cu anumite explicaţii, astfel încît să fie clar tuturor ce se întîmplă în cadrul acestor negocieri", consideră fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Stratan.

Solicitat de reporterul "INFOTAG", fostul ministru a menţionat că în actuala conjunctură "Misiunea UE este cea care trebuie să pună punctul pe "i" în cadrul acestor polemici dintre liderii politici de la Chişinău".

"Evident, aceste negocieri sînt extrem de importante pentru viitorul european al ţării şi ele trebuie să aibă o finalitate. În ceea ce priveşte calitatea Acordului de Asociere ne este greu să ne pronunţăm atît timp cît nu a fost făcută public nicio versiune de proiect a acestui Acord, care paragrafe au fost discutate pentru a putea fi puse pe ordinea de zi a summit-ului de la Vilnius. Mai mult decît atît, subiectul semnării Acordului de Asociere trebuie discutat şi în cancelariile celor 27 de state membre ale UE, şi nu doar în cadrul structurilor europene", a spus Stratan.

Anterior, întors de la Bruxelles, premierul în exerciţiu Vlad Filat a anunţat că Republica Moldova a finalizat negocierile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Ultima rundă de negocieri s-a desfăşurat la Bruxelles, în perioada 11-15 martie.

"Urmează ca în cadrul convorbirilor telefonice şi videoconferinţelor, textul Acordului să fie ajustat la nivel de terminologie şi aspecte juridice. Runda a fost una productivă, iar în mare parte ne-am atins obiectivele. În ceea ce priveşte Acordul de Liber Schimb, urmează ca pe 26 martie să fie organizată o videoconferinţă, iar la Consiliul de cooperare RM-UE din iunie să fie finalizate aceste negocieri", a declarat Vlad Filat.

Premierul în exerciţiu a comunicat că a luat sfîrşit Misiunea de evaluare a Uniunii Europene, aflată la Chişinău, privind nivelul de implementare a acţiunilor comune RM-UE în vederea liberalizării regimului de vize. În acest sens, pe 26 martie a fost stabilită o video conferinţă, unde vor fi prezentate concluziile experţilor, iar evaluarea Misiunii va fi prezentată către Consiliul de Cooperare R.M-UE în luna iulie.

"În concluzie, pot să reiterez că procesul de integrare în UE, este în plină implementare şi agenda pe care ne-am propus-o în acest scop va fi realizată pas cu pas. Scopul nostru este ca cetăţenii RM să circule în Uniunea Europeană fără vize, iar Moldova să obţină statut de membru asociat al UE", a conchis Vlad Filat.

Pe de altă parte, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat că "Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana nu va fi parafat la toamna, ci, poate, abia peste un an". Liberalul declară că despre aceasta i-a spus raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE al Republicii Moldova, Graham Watson în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles. "Nu ştiu de ce Vlad Filat spune că va fi semnat. Nu ştiu cine i-a spus asta", a spus Ghimpu.

"INFOTAG" precizează: Republica Moldova a demarat negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE pe 10 ianuarie 2010. În toamna acestui an, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, autorităţile îşi propun să semneze acest Acord.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?