X 
Cutremure stiri: 506

Transnistria este îngrijorată în legătură cu disensiunile din Guvernul Moldovei

18 mar. 2013,, 14:05   Politică
2576 0
Foto : noi.md
Autorităţile Transnistriei sînt îngrijorate în legătură cu "nivelul de tensiune în creştere în relaţiile dintre centrele influente de la Chişinău". Astfel a comentat situaţia din Republica Moldova, pretinsul preşedinte al autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, după demiterea Guvernului de la Chişinău.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", Şevciuk a spus că în Transnistria "situaţia de la Chişinău este urmărită cu atenţie".


"Nu sîntem indiferenţi faţă de ceea ce se întîmplă acolo. Ne-am dori ca toate aceste complicaţii să se sfîrşească cît mai curînd în Moldova. Ca acolo să fie stabilitate, să fie conturat cercul de responsabili, care conduce Moldova, care interacţionează direct cu Transnistria. Credeţi-mă că acestea sînt nişte doleanţe sincere pentru întregul popor moldovenesc, să existe stabilitate în ţară, stabilitate în autorităţile statului. Acesta este elementul primordial. Acum, un fapt deosebit de alarmant este că asemenea oscilaţii serioase au loc. Vom spera că clasa politică din Moldova va reuşi să identifice instrumentele pentru depăşirea crizei politice într-o perioadă cît mai restrînsă de timp", a declarat pretinsul lider tiraspolean.

Şevciuk a afirmat că "are alte propuneri de îmbunătăţire a procesului de negocieri".

"Să se unească Chişinăul cu Transnistria şi totul se va ameliora pe dată. Autorităţile moldoveneşti studiază unirea Transnistriei cu Moldova. Dar poate dacă privim lucrurile din altă parte putem soluţiona imediat toate problemele? Este o glumă, bineînţeles", a recunoscut Şevciuk.

Comentînd aspiraţia Moldovei de a semna Acordul de creare a Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, el s-a declarat îngrijorat de faptul că "poziţia Transnistriei nu este luată în considerare".

"În premieră după anul 2012, noi am devenit participanţi la aceste negocieri cu statut de observator şi s-a constatat că poziţiile agenţilor economici transnistreni nu au fost luate în considerare deloc. De exemplu, acolo nu au fost poziţii referitoare la textile. S-ar putea să fie o eroare tehnică, nu cred că a fost o intenţie anumită. Unele poziţii privind întreprinderile noastre industriale au fost, pur şi simplu, omise. Din acest motiv, la întrevederile cu reprezentanţii UE am vorbit despre faptul că partea moldovenească nu deţine tot spectrul de informaţii. Ne-am dori ca poziţia Transnistriei să fie expusă într-o anexă corespunzătoare, separată, cel puţin. Dar această propunere nu a fost susţinută", a spus cu regret Şevciuk.

Conform lui Evghenii Şevciuk, dacă nu se va ţine cont de poziţiile întreprinderilor transnistrene, comerţul cu UE se va reduce cu 20%.

"Este foarte semnificativ pentru economia noastră. Este important să reorientăm întreprinderile către alte pieţe, pentru a fi pregătiţi de orice evoluţii. Din punctul de vedere al eforturilor politice, am adus poziţia noastră şi la cunoştinţa reprezentanţilor UE şi a ţărilor garante, participante la formatul de negocieri "5+2". Să sperăm că ţările recunoscute pe plan internaţional, care pretind la rolul de lideri mondiali, se vor ghida la acest capitol de Declaraţia Mileniilor din anul 2000, aprobată de către Adunarea Generală a ONU. În document este stipulat dreptul la dezvoltare al tuturor cetăţenilor, indiferent de preferinţele politice şi de alegerea procedeelor, metodelor de guvernare. Astfel, ne-am dori ca la examinarea, semnarea Acordului să se ţină cont de interesele agenţilor economici, ale cetăţenilor Transnistriei, care sînt acum în situaţia în care republica nu poate realiza dreptul la dezvoltare liberă", a afirmat Şevciuk.

Referindu-se la iniţiativa de circulaţie în paralel a rublei ruseşti în Transnistria, liderul regiunii a calificat-o drept una raţională.

"Aceasta ne oferă un avantaj economic, mai puţine cheltuieli şi comoditate în achitări. Tot ce este avantajos şi contribuie la dezvoltarea economiei transnistrene, în viziunea mea, trebuie antrenat. Nu văd niciun fel de probleme aici", a opinat Şevciuk, dar a recunoscut că există "probleme cu caracter tehnic şi cu realizarea mecanismului".

"Există exemple de ţări în lume în care mai multe monede circulă în mod oficial, în acelaşi Israel în care există şechelul şi dolarul SUA. Nu s-a făcut în zadar acest lucru, pentru că acesta este unul dintre partenerii economici principali. Rusia este unul dintre partenerii noştri economici principali. Dacă aceasta va fi în avantajul agentului economic, el trebuie să aibă acest drept. Noi nu vom sili pe nimeni. Înţelegem că dacă aceasta este în avantajul agentului economic, el însuşi va determina structura achitărilor sale, în funcţie de moneda care îi este cea mai avantajoasă. Nu există vreo intenţie rea sau vreun substrat politic. Aici este mai multă economie pură. Orice autorităţi de stat, în viziunea mea, sînt obligate să ia deciziile care să contribuie la reducerea cheltuielilor, inclusiv la convertire, la efectuarea achitărilor. Eu consider că aceasta este o direcţie corectă. Noi tratăm cu respect poziţia altor ţări în raport cu monedele altor state. Atunci cînd vom realiza acest proiect, vom vedea pe cît de eficient va fi. Eu cred că proiectul va fi unul eficient", a mai spus pretinsul lider de la Tiraspol.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав