Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Elena Gorelova: Nici o catastrofă, dar nici ameliorări în economie nu se prognozează din cauza crizei politice

20 mar. 2013,, 14:17   Economie
3571 1
Foto: mail.ru
Criza politică din ţară nu va avea un impact puternic asupra situaţiei economice din Moldova, susţine expertul economic, vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, Elena Gorelova.

Solicitată de Agenţia "INFOTAG", Gorelova a estimat că "nu se va produce vreo catastrofă, dar nici ameliorări nu sînt de aşteptat".

"În Moldova, situaţia economică evoluează în paralel cu cea politică. O dovadă în acest sens este criza politică din anii 2010-2012, cînd timp de peste doi ani, Parlamentul nu a reuşit să aleagă preşedintele ţării. După alegerea şefului statului, s-a pus capăt crizei politice, iar economia a continuat să funcţioneze în "regimul prestabilit", a argumentat expertul.

Conform spuselor ei, "în Moldova problemele dezvoltării economiei au rămas aceleaşi şi ele nu ajung în vizorul actualei puteri".

"Astfel, anul trecut, în lipsa crizei politice nu au existat creştere economică şi realizări în politica economică, cum nu s-a văzut nici rolul pozitiv al guvernului în îmbunătăţirea situaţiei economice. Povara fiscală a continuat să crească, administrarea fiscală a fost şi este utilizată în calitate de ciomag pentru extorcarea banilor de la agenţii economici, rezultatele reformei regulatorii sînt cunoscute, probabil, doar reformatorilor înşişi, climatul de investiţii s-a înrăutăţit, investitorii nu intenţionează deocamdată să plaseze fonduri importante în economia moldovenească", a spus Gorelova.

În viziunea specialistei, executarea politicii bugetar-fiscale în anul 2013 se va confrunta cu aceleaşi probleme ca şi în anul precedent: activitatea redusă a business-ului, încasări fiscale insuficiente, corectarea bugetului.

"Datele, privind executarea bugetului pe luna ianuarie atestă faptul că bugetul nu se execută ca şi anul trecut. Politica statului în raport cu business-ul se structurează într-un "sistem de coordonate incorecte", a menţionat Elena Gorelova.

Referindu-se la creşterea economică din anul curent, Gorelova a enunţat o prognoză preliminară conform căreia, în anul 2013, în împrejurări favorabile, Produsul Intern Brut va creşte cu circa 3%.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?