Arşiţa stiri: 209
Jocurile Olimpice stiri: 245
Transnistria stiri: 1460

Află cum sintagma „Republica Moldova - ţară de succes”, s-a transformat în „poveste pentru copii”

22 mar. 2013,, 09:00   Politică
6913 0
Foto: noi.md
Fostul viceministru al afacerilor externe și integrării europene, Valeriu Ostalep, consideră că Uniunea Europeană a conștientizat că situația din Republica Moldova a ajuns la limită, iar din acest motiv a încetat să dea aprecieri pozitive Republicii Moldova. Solicitat de NOI.md, Ostalep a spus că UE și-a dat seama că în Moldova nu se produc schimbări, iar nivelul de corupție nu a scăzut dar este în creștere.

“Nu se spunea că este o țară de succes, dar ni se spunea că este o poveste de succes. Elementul cheie este sintagma “poveste”. Timp de patru ani, Filat ne-a povestit o poveste de adormit copii. Un număr anumit de persoane, printre care şi eu, timp de patru ani, am încercat să explicăm că ceea ce au vorbit ei pînă acum, este absurd. Nici un om care gîndește logic nu poate să admită că vei avea liber schimb, cînd tu nu controlezi 400 de km, vorbesc despre frontiera noastră cu Ucraina, în regiunea transnistreană. Este absurd, cu nivelul de corupți și lipsa reformelor, să crezi că te poți numi proiect de succes”, a spus Ostalep.

Potrivit lui, UE a înțeles că din punct de vedere geopolitic, în Moldova situația iese de sub control și sînt posibile alegerile anticipate, iar din acest motiv au urmat critici ale UE relevînd cauzele care nu vor permite accelerarea ţării pe segmentul integrării europene.

Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, a declarat că cetăţenii din Moldova vor circula liber în Europa, abia atunci, cînd oficialii de la Chişinău vor soluţiona diferendul transnistrean.

În replică, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, consideră că liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană nu trebuie condiţionată de UE cu rezolvarea conflictului transnistrean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав