X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Noile modificări de stabilire și plată a ajutorului social intră în vigoare, în zece zile

22 mar. 2013,, 09:22   Societate
3770 1
Foto: noi.md
De la 1 aprilie curent intră în vigoare noile prevederi pentru stabilirea și plata ajutorului social. Astfel, dacă pînă acum punctajul maxim admisibil era de 0,30 de puncte, în zece zile acesta va constitui 0,80 pentru acordarea ajutorului social și 0,90 pentru stabilirea ajutorului pentru perioada rece a anului.

Noile prevederi au fost anunțate astăzi, de ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Buliga, majorarea punctajului admisibil va permite să se califice ca eligibili pentru acordarea ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului, în special, familiilor formate doar din pensionari și persoane cu dezabilități, care actualmente „mai întîmpină uneori dificultăți în accesarea ajutorului social”.

„Această modalitate permite să verificăm indirect veniturile nedeclarate. Precum știm, veniturile familiei sînt prezentate pe propria răspundere a solicitantului de ajutor social. Deseori, cetățenii „uită” intenționat să declare unele venituri provenite din remitențe, agricultură, muncă informală sau formală. Iar cu ajutorul bunurilor, de care dispune această gospodărie, comisia locală poate deduce, dacă familia a avut resurse suplimentare, pe care nu le-a declarat. Comisia va identifica familiile, care declară intenționat eronat veniturile pentru a beneficia de ajutor social”, a declarat Buliga.

Actualmente, valoarea venitului lunar minim garantat este de 640 de lei pentru primul membru adult din familia, care solicită ajutor social.

Din acesta 70% se stabilește pentru fiecare alt membru adult al familiei; 50% pentru fiecare copil; plus 30% pentru fiecare adult încadrat într-un grad de dezabilitate; plus 50% pentru fiecare copil cu dezabilități;plus 10%, dacă persoana încadrată într-un grad de dezabilitate este unicul adult din familie. Iar atunci, cînd toate datele sînt prezentate, se calculează venitul total minim garantat al familiei.

Potrivit Valentinei Buliga, dacă în anul 2008, numărul familiilor beneficiare de ajutor social era de peste 150 de familii, atunci în 2012 acesta a crescut cu circa 76 de mii de familii. Suma medie a ajutorului social a constituit aproximativ 790 de lei anul trecut.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?