X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Tapiola, despre condițiile în care a fost deblocată finanțarea pentru Moldova (VIDEO)

23 dec. 2016,, 11:25   Politică
3341 2

Transferul tranșei de 45,3 milioane de euro din partea UE acordat Moldovei a fost posibil datorită programului cu FMI, a declarat șeful diplomației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, citat de NOI.md.

Ambasadorul a precizat că UE este în continuare interesată ca Republica Moldova să fie o țară democratică, care livrează beneficii cetățenilor săi.

„Guvernul Moldovei a primit 45,3 milioane de euro de la UE, iar acest transfer a fost posibil datorită programului cu FMI, deoarece au fost îndeplinite condițiile necesare pentru acordarea suportului bugetar. Aceasta înseamnă transparență în procesul bugetar, un cadru cu privire la supravegherea bancară. Astfel a avut loc reabilitarea încrederii. Subliniez că vom continua să urmărim implementarea programului cu FMI. Este important ca reformele să fie continuate”, a declarat Tapiola.

Șeful diplomației UE a relatat că asistența financiară va fi destinată programelor lansate încă în anul 2014 și convenite cu autoritățile de la Chișinău. Este vorba despre stimularea economică în zonele rurale, program care, în opinia ambasadorului, a avut cele mai tangibile rezultate pentru cetățeni. Al doilea program ține de reforma politicilor în domeniul finanțelor publice, al treilea este programul ENPARD – un program pentru agricultură și dezvoltarea rurală, iar cel de-al patrulea se referă la modernizarea sectorului educației și formării profesionale.

„A fost un an intens pentru relația dintre Moldova și UE. Cunoaștem cu toții despre situația din sistemul bancar, frauda bancară, aceasta a stîrnit îngrijorarea atît în plan intern, cît și extern. Am monitorizat modul în care această situație a fost tratată de autorități, inclusiv adoptarea măsurilor de protecție. Vă asigur că în prezent UE și-a luat angajamentul deplin de a ajuta și susține Moldova”, a conchis Tapiola.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?