X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Timofti a solicitat Parlamentului să facă funcțională Curtea Constituțională

25 mar. 2013,, 13:08   Politică
3399 1
Foto: basarabialazi.ro
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a înaintat spre examinare Parlamentului, în regim prioritar, o inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituțională. Astfel, președintele solicită abrogarea unui alineat din legea care stabilește că CC este în drept să se convoace numai după ce au fost numiți cel puțin 4 judecători din partea tuturor autorităților competente (Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii), relatează NOI.md.

Potrivit președintelui, articolul din lege, care prevede că ședințele plenare ale Curții sînt deliberative, dacă întrunesc condiția de prezență a 4 judecători, face imposibilă funcționalitatea acestei instituții în condițiile prezenței a 4 judecători care au fost numiți doar din partea a două autorități competente.

“În prezent, din componența Curții Constituționale lipsesc doi judecători a căror numire ține de competența Parlamentului, ceea ce face imposibilă activitatea Curții. Prezenta inițiativă legislativă urmărește excluderea situațiilor de blocaj instituțional, în care Curtea Constituțională ar fi în incapacitate de lucru, chiar dacă de facto este asigurată prezența cvorumului de 4”, menționează președintele.

În prezent, Curtea Constituţională este nefuncţională, fiindcă nu poate convoca plenul din lipsă de cvorum. Asta deoarece Parlamentul nu a desemnat doi judecători.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав