Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Mecanismul de verificare a averilor stagnează – expert

4 ian. 2017,, 12:06   Societate
3079 2
Deși setul de legi denumite generic „pachetul de integritate” a intrat în vigoare, în prezent noul mecanism de verificare a averilor demnitarilor de stat nu este funcțional. Constatarea aparține Nadejdei Hriptievschi, director de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, citate de NOI.md.

Pînă la această oră, nu au fost aleși membrii Consiliului de Integritate, și nici stabilite actele normative necesare pentru funcționarea Autorității Naționale de Integritate (ANI).

„Pe tot parcursul anului trecut aproape că nu au fost verificate averile. Nu ai pe cine sesiza. Din păcate, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosuspendat, nu înțeleg de ce. Anul acesta, practic, sistemul nu a fost funcțional. Nu ştim ce se întîmplă cu averile. Nu ştiu dacă se va reuşi să fie puse toate declaraţiile pe pagina web. Lucrurile stagnează. În mod normal ar fi trebuit să se implice mai multe instituții ca reforma să se deruleze mai rapid”, a menționat Nadejda Hriptievschi într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia expertei de la Centrul de Resurse Juridice, prioritățile pentru anul curent în privința reformei sistemului integritate ar fi următoarele: finalizarea alegerii membrilor Consiliului de Integritate, implementarea nemijlocită a legii și angajarea inspectorilor de integritate. O altă provocare din cadrul sistemului de judiciar ţine de îmbunătățirea modalității de promovare şi numire a judecătorilor, susține experta.

„Consiliul Superior al Magistraturii urmează să promoveze judecători fără probleme de integritate şi profesioniști. O mare provocare ţine de modalitatea în care se va implementa legea privind reorganizarea hărții judiciare. Legea este mult mai simplă şi mult mai graduală decît se interpretează deja. Va depinde foarte mult de modul în care CSM va finaliza numirea tuturor președinților şi vicepreședinților de instanțe şi de modul în care va asigura informarea publicului despre etapele de implementare, dar şi de modul de numire-transfer a judecătorilor”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?