Cutremure stiri: 504

Trump "scapă de oamenii lui Obama"

6 ian. 2017,, 12:07   Externe
3372 0

Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin general prin care cere ca ambasadorii numiți politic de Barack Obama să plece din posturi pînă la data învestirii noului șef al Administrației americane.

Potrivit mai multor diplomați familiarizați cu planul respectiv, care întrerupe o tradiție de decenii, refuzînd să le mai acorde acestor trimiși externi și cea mai mică „perioadă de grație”, scrie vineri cotidianul New York Times.

Ambasadorul SUA în Noua Zeelandă, Mark Gilbert, a confirmat pentru Reuters informația, precizînd că ordinul a fost emis „fără excepții” și transmis printr-o telegramă concisă a Departamentului de Stat pe 23 decembrie. „Voi pleca pe 20 ianuarie”, a scris ambasadorul Mark Gilbert într-un mesaj pe Twitter.

New York Times citează surse diplomatice conform cărora administrațiile americane anterioare, atît democrate, cît și republicane, au acordat în mod tradițional prelungiri pentru a le permite cîtorva ambasadori, mai ales celor avînd copii de vîrstă școlară, să mai rămînă la post pentru cîteva săptămîni sau luni.

Ambasadorii „politici”, mulți dintre ei donatori majori care au fost numiți în funcție în virtutea relațiilor apropiate cu președintele, pleacă aproape întotdeauna la sfîrșitul mandatului, spre deosebire de diplomații de carieră, care adesea rămîn în posturi.

Departamentul de Stat și echipa de tranziție a lui Trump nu au fost disponibili deocamdată pentru comentarii.

Ordinul amenință să lase pentru mai multe luni Statele Unite fără reprezentanți confirmați oficial de Senat în țări foarte importante precum Germania, Marea Britanie sau Canada, remarcă New York Times.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав