Cutremure stiri: 500

Sîrbu: Avocatura a fost monopolizată în Moldova

12 ian. 2017,, 16:30   Politică
9151 6

Inițiativa legislativă care prevede că foștii deputații vor putea accede în funcția de avocat fără a susține examene de calificare este o încercare de a repara o greșeală comisă în 2012, susține deputatul PD Sergiu Sîrbu, citat de NOI.md.


Atunci, susține deputatul, avocatura în Moldova a fost luată sub controlul unei singure uniuni. Astfel a explicat Sîrbu necesitatea adoptării acestui proiect de lege, care a stîrnit îngrijorări în mediul avocaților și cel al societății civile.

„Pînă în 2012 cetăţenii Republicii Moldova puteau să-şi aleagă liber, nestingherit persoanele care să-i reprezinte în judecată. Aşa se întîmplă în mai multe state, aşa este astăzi şi la CEDO – cetăţenii îşi pot alege liber reprezentanții şi nu e obligatoriu ca aceştia să fie avocaţi. Sub o presiune foarte mare şi o lobare de interese, în 2012 s-a închis această portiță în Moldova. Avocatura a fost monopolizată doar de casta avocaţilor şi astfel doar avocaţii au dreptul să reprezinte cetăţenii în judecată. Foarte mulţi cetăţeni de ani de zile vin la noi, la Parlament, la audienţă şi se plîng pe tarifele exagerate ale avocaţilor, pe calitatea unor servicii, se plîng pe faptul că unii refuză să-i reprezinte”, a menționat Sîrbu pentru Europa Liberă.

Politicianul nu vede o problemă în faptul că foștii deputați vor putea obține licența de avocat fără a susține examene de calificare. Potrivit lui, deputaţii „au trecut testul poporului”, atunci cînd au fost aleși în organul legislativ suprem al statului, iar asta este suficient. Democratul se arată convins că cei care critică proiectul de lege propus „se tem, de fapt, de concurență”.

„Nu este necesar să-i pui pe un deputat, procuror sau judecător, care are zeci de ani de experiență în domeniu, are studii și a terminat facultăți întregi, să treacă prin stagiere ca un student şi să treacă prin această «sită» a unei caste. O castă ce deţine monopol şi care nu are niciun interes să mai permită cuiva să acceadă în această profesie”, a adăugat Sergiu Sîrbu.

Sîrbu s-a arătat deranjat de criticile aduse de unii avocați la adresa autorilor acestui proiect de lege. „Am văzut unele reacţii şi atacuri vehemente la adresa deputaţilor, ceea ce este absolut inadmisibil şi depășește limita unei dezbateri civilizate”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав