Cutremure stiri: 506

România a permis exportul de gaze naturale în Moldova şi UE

1 apr. 2013,, 11:16   Economie
3452 1
Foto: finansistii.ro
România a permis exportul de gaze naturale în Republica Moldova şi statele Uniunii Europene. O decizie în acest sens a fost aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei din România. Prin această reglementare s-a introdus posibilitatea exportului (fizic sau comercial) de gaze naturale din România către alte ţări UE (Ungaria şi Bulgaria), posibilitate condiţionată de necesitatea existenţei unor puncte de interconectare fizice între sistemele naţionale de transport ale acestor ţări.

Totodată, ordinul ANRE nu exclude şi nu interzice schimburile cantitative de gaze naturale (comerciale sau fizice) cu alte țări din afara spațiului comunitar, inclusiv cu Republica Moldova, aceste schimburi putînd fi realizate numai în situația existenței interconectărilor fizice între sistemele de transport.

Pînă acum, legislaţia României interzicea exportul de gaze naturale. Autoritatea Natională de Reglementare în Domeniul Energiei a României a emis ordinal respectiv avînd în vedere declanşarea de către Comisia Europeană, în noiembrie 2012, a procedurii de infringement împotriva României pentru neîndeplinirea obligaţiilor care îi revin în temeiul Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene şi a Directivei Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale şi de abrogare a Directivei, potrivit cărora “între statele membre UE sînt interzise restricţiile cantitative la export, precum şi orice măsuri cu efect echivalent”.

De menţionat, că Moldova şi România au anunţat că, pînă la sfîrşitul anului 2013, va fi construit gazoductul magistral reversiv Ungheni – Iaşi, care va permite diversificarea surselor de energie şi consolidarea securităţii energetice. Capacitatea maximală de transportare prin acest gazoduct va constitui 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав