Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Experții critică decizia Ministerul Sănătății privind spitalizarea forțată a bolnavilor de tuberculoză

3 apr. 2013,, 12:39   Societate
3194 0
Foto : itar-tass.com

Bolnavii de tuberculoză care vor refuza să se trateze vor fi spitalizaţi forţat în baza unei decizii judecătoreşti. Prevederile sînt stipulate în Legea cu privire la controlul şi profilaxia tuberculozei, adoptată de Parlament în anul 2008, însă abia acum două săptămîni, Ministerul Sănătății a început aplicarea ei.
Experţii sînt împotriva acestei prevederi. Solicitat de NOI.md, directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Viorel Soltan, a declarat că, deși este o practică internațională la care apelează și unele state europene, Centrul PAS s-a pronunțat împotriva internării coercitive încă în 2008.

„În alte state se practică internarea coercitivă, însă se apelează la această metodă foarte rar. Izolarea pacientului pentru spitalizare coercitivă nu va modifica mare lucru în domeniu tuberculozei”, a spus Soltan.

Totodată, el susține că, pentru combaterea cazurilor de TBC, ar trebui să se pună accentul mai mult pe o colaborare intersectorială.

„Ministerul Sănătății asigură bolnavii cu medicamente și tratament, însă trebuie să existe o colaborare eficientă cu Ministerul Protecției Sociale și a Familiei, care trebuie să întrețină pacienții pe perioada tratamentului, care durează pînă la doi ani”, a specificat Soltan.

Potrivit lui Soltan, spitalizarea cu forţa a bolnavilor de tuberculoză nu va afecta starea psihologică a pacienților. „Există un regulament aprobat de Guvern și expertizat de toate instituțiile avizate. El corespunde normelor legale”, a conchis Soltan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?