Cutremure stiri: 502

CCI FR: Cooperarea comercial-economică moldo-rusă se extinde

2 feb. 2017,, 12:00   Economie
2415 0

În acest an cooperarea comercial-economică moldo-rusă va ieși pe traiectoria de creștere, în acest caz rolul hotărîtor le va reveni antreprenorilor.

Totodată, Forumul de Afaceri, care s-a desfășurat la Chișinău, ar putea deveni un punct de cotitură în relațiile comerciale și economice ale Republicii Moldova cu Federația Rusă.

O astfel de opinie a fost exprimată de președintele Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse, Serghei Katîrin, care a condus delegația rusă a reprezentanților CCI a Consiliului de Afaceri Ruso-moldovenesc, din cadrul Forumului de Afaceri Moldo-rus "De la calitate la competitivitate", care a avut loc la Chișinău, în perioada 31 ianuarie - 1 februarie, informează NOI.md.

Potrivit datelor comunicate de Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse, în cadrul vizitei la Chișinău a avut loc întrevederea șefului Camerei de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse și a președintele CCI a Moldovei. Serghei Katîrin și Sergiu Harea au discutat despre perspectivele de dezvoltare a relațiilor intracamerale, au fost abordate aspecte legate de cooperare în domeniul expozițiilor-tîrguri. Părțile au discutat, de asemenea, o serie de alte probleme de interes comun.

Serghei Katîrin a participat la ceremonia festivă de deschidere a Expoziției Naționale XVI "Fabricat în Moldova", la care și-au prezentat produsele mai mult de 350 de companii moldovenești ce activează în industria alimentară, industria ușoară, industria mobilei, viticultură și industria vinului, dar și în alte sectoare.

În cadrul sesiunii plenare a forului au participat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, reprezentanții ministerelor și departamentelor din Moldova, oameni de afaceri din Moldova și Rusia.

"Acesta este un eveniment foarte important pentru comunitatea de afaceri, care ar putea deveni un punct de cotitură în relațiile noastre comercial-economice", a menționat în cadrul sesiunii plenare a Forumului președintele CCI a FR Serghei Katîrin.

El a reamintit faptul că în anul 2015 schimbul comercial ruso-moldovenesc a fost serios "afectat", intrînd în minus cu 30%. Potrivit rezultatelor preliminare pentru anul 2016, situația s-a stabilizat puțin, declinul cifrei de afaceri nu a fost atît de dramatic, de aproximativ 6%, în timp ce importurile din Moldova au crescut chiar. Potrivit părerii lui Serghei Katîrin, există motive să credem că colaborarea comercial-economică ruso-moldovenească va ieși în acest an pe traiectoria de creștere, rolul hotărîtor revenindu-le antreprenorilor.

Potrivit spuselor lui, multe depind însă și de o serie de factori obiectivi. Astfel, Moldova, rămînînd parte a Acordului privind Zonele de liber schimb în spațiul CSI, a semnat Acordul privind asocierea Moldovei și UE, ceea ce a impus Rusia să întreprindă pași în scopul de a-și proteja propria piață. Astfel, potențialul relațiilor moldo-ruse nu este utilizat în totalitate, iar astăzi părțile planifică noi căi de activizare a cooperării comercial-economice.

Serghei Katîrin s-a axat pe instrumente și pe cele mai bune practici, de care dispun CCI ale celor două țări, pentru a relansa relațiile.

În primul rînd, este vorba de un potențial serios de legături interregionale. El a spus că nu întîmplător din delegația rusă fac parte reprezentanți ai 30 companii din 15 sectoare ale economiei, din 17 regiuni ale Rusia, în total, 60 de persoane. Acesta este un număr record, în ultimii zece ani.

Astfel, spre exemplu, relațiile constructive s-au dezvoltat între cercurile de afaceri din Sankt-Petersburg, regiunea Pskov cu antreprenorii din Găgăuzia. Afacerile în condițiile globalizării tind să se transforme dintr-un simplu schimb de mărfuri în lanțuri industriale, relații de cooperare strînse la nivel interregional. Mari perspective în acest sens sînt prognozate în industria ușoară, industria constructoare de mașini, domeniul tehnologiilor înalte.

Serghei Katîrin a numit ca fiind foarte important faptul că Camerele participă la lucrările Comisiei interguvernamentale privind cooperarea economică. Părțile depun toate eforturile pentru a activiza lucrul, pentru a găsi un nou format de cooperare comercial-economică, fapt care l-a confirmat și reuniunea de la Moscova, din martie 2016, cu ministrul Economiei Moldovei, președintele Comisiei moldovenești Octavian Calmîc. Atunci au fost identificați primii pași în această direcție.

Camerele au început imediat să lucreze asupra Hărții drumurilor pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice pentru anii 2016-2017, care, la propunerea părții moldovenești a fost transformată în Planul de acțiune pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice pentru anii 2016-2017. Un compartiment separat al acestuia, propus de ambele părți, este consacrat obiectivelor care stau în fața camerelor de comerț, cercurilor de afaceri.

Președintele CCI FR a reamintit că în noiembrie anul trecut, în prezența copreședinților CIC Dmitri Rogozin și Octavian Calmîc au semnat încă un document important - Planul interacțiunii dintre Camera ruso-moldovenească de Comerț și Consiliul de Afaceri din Moldova pentru anul 2017. Acesta are ca scop să "deblocheze" mai multe situații cu probleme în chestiunile ce țin de cooperarea bilaterală, inclusiv, problemele de migrație, de securitate ale activității antreprenoriale, în scopul de a colabora la proiecte.

Serghei Katîrin și-a exprimat încrederea că pentru afaceri va fi utilă, de asemenea, participarea experților Moldovei la activitatea Comisiei Economice Eurasiatice. Cei de la Comisia Economică Eurasiatică (CEE) țin cont de opinia organizațiilor antreprenoriale și-i atrag pentru lucrul în comisiile privind problemele comerciale, vamale și tarifare, dar și a politicii industriale. Șeful CCI FR a spus că potențialul de cooperare în domeniul expozițiilor și tîrgurilor este departe de a fi epuizat.

Potrivit spuselor lui, relația dintre organizațiile antreprenoriale, care reunește afacerile în cadrul CSI are un caracter stabil și confidențial. CCI a Moldovei este un membru activ al Consiliului conducătorilor Camerelor țărilor CSI. "În toamnă, la reuniunea de rînd a Consiliului, la Bișkek, președinția în structură îi va reveni Camerei de Comerț și Industrie din Moldova. Acest lucru va permite continuarea lucrului pentru găsirea unor mecanisme, abordări și decizii pentru a aduce cooperarea noastră la un nivel calitativ nou", a subliniat Serghei Katîrin.

În programul de afaceri al Forumului accentul principal a fost pus pe organizarea de negocierilor și întîlnirilor de afaceri, prezentării proiectelor de afaceri. Participanții au discutat problemele și perspectivele de dezvoltare economică, comercială, de cooperare în domeniul investițiilor bilaterale, au identificat căile de consolidare a parteneriatului între oamenii de afaceri din Moldova și Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав