Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Condiții mai bune de tratament pentru copiii bolnavi de cancer

3 feb. 2017,, 17:15   Societate
2263 0

Copiii bolnavi de cancer internați în Secția hematologie din cadrul Institutului Oncologic vor fi tratați în condiții mai bune, informează NOI.md.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, care va patrona secția dată, a declarat în cadrul evenimentului de lansare a primului Program național de control al cancerului pentru anii 2016-2025 că în Secția hematologie au fost create condiții moderne de tratament și reabilitare. De asemenea, în cadrul unui proiect austriac, aici au fost amenajate săli pentru instruirea și recreerea copiilor. În prezent, tratamentele aplicate sînt eficiente în proporție de peste 80 la sută. Această performanță a fost obținută în ultimii ani, datorită noilor metode de diagnostic aplicate și echipamentelor medicale moderne achiziționate.

Singura problemă este asigurarea cu medicamente a Secției hematologie. Preparatele sînt foarte costisitoare și sînt administrate unui număr mic de pacienți. Din acest motiv, agenții economici refuză să importe medicamentele. Drept urmare, mai multe preparate vitale pentru tratamentul copiilor de cancer lipsesc din țară.

Datorită donatorilor, pacienții minori beneficiază de medicamentele necesare. Dar această situație provoacă incertitudine și griji suplimentare personalului medical. Astfel, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, va solicita Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) să achiziționeze medicamente și pentru copiii tratați în Secția hematologie a Institutului Oncologic. Amintim că PNUD și-a luat angajamentul, în baza unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, să cumpere medicamente pentru mai multe categorii de bolnavi.

Aproximativ 48 000 de moldoveni suferă de cancer. În fiecare an peste 6000 de bolnavi decedează. Cancerul este cea de-a doua cauză a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, o treime din totalul de cazuri noi de cancer pot fi prevenite prin renunțarea la tutun, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?